Ђорђе Радановић

„Ако Србин 20 година не користи своју земљу, Бошњак има право да стекне власништво“

Око 400.000 лица српске националности полажу права на земљу у Федерацији БиХ, а највећа опасност за њих је члан 58 Закона о стварним правима ФБиХ – ако се Србин не појављује и не указује да је земља његова, а Бошњак или Хрват користи српску земљу, протеком рока од 20 година Бошњак или Хрват има право стећи власништво над земљом, упозорава предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

ПОЗИВ СВИМ СРБИМА ДА СЕ ЈАВЕ КАНЦЕЛАРИЈАМА ЗА СТРУЧНУ ПРАВНУ ПОМОЋ!

– Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позива све Србе који имају земљу у Федерацији да се јаве у Канцеларије за стручну правну помоћ. Канцеларије су у служби бесплатне помоћи грађанима у оквиру РУГИПП-а у подручним јединицама Бањалука, Бијељина, Мркоњић Град, Невесиње, Источно Сарајево, Зворник – апелује Радановић.

Осим канцеларијама, наводи он, сви грађани се могу јавити у било коју подручну јединицу РУГИПП-а, оставити податке и биће контактирани од правника који се баве заштитом имовинских права лица из ФБиХ.

НЕТРАНСПАРЕНТНОСТ ПРОЦЕСА

Радановић подсјећа да је 2014. године почела хармонизација земљишних књига и катастара у ФБиХ, која је, као и Хрватска, задржала дуалну евиденцију некретнина.

Према његовим ријечима, евиденција посједа води се у катастру у којем се воде посједници, а друга евиденција јесте евиденција земљишних књига која се води у општинским судовима у Федерацији.

– Проблем федералне хармонизације је нетранспарентност процеса. Наиме, приликом успостављања и замјене земљишних књига у ФБиХ објављује се оглас у службеном листу Федерације и оглас у два дневна листа, један дневни лист из Сарајева други дневни лист из Мостара – појашњава Радановић за Срну.

Иако, истиче он, Закон о земљишним књигама ФБиХ у члану 71 прописује да ће суд обавијестити све њему познате особе које имају правни интерес на некретнинама, и обавезу да обавјештење садржи ознаку предметне некретнине и формулацију планираног уписа, никад нико није добио писмени позив.

СРПСКА УТРОШИЛА ОСАМ МИЛИОНА КМ НА ПОЗИВЕ, А ФБиХ НУЛА КМ

Радановић наводи да Република Српска спроводи поступак успоставе јединственог катастра.

– До сада је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове утрошила више од осам милиона КМ на трошкове поште да би сваког посједника или власника писаним путем позвала да дође да учествује у поступку. Истовремено, ФБиХ је на писмено позивање утрошила 0,00 КМ – наглашава предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Радановић додаје да федерални судови само објаве најаву успостављања у службеном листу и дневним новинама, и ништа више.

ОКО 400.000 ВЛАСНИКА СРПСКЕ ЗЕМЉЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ

– Бошњаци и Хрвати блокирају рјешавање статусних права Срба. Проблем је јер Срба у ФБиХ има свега око 45.000, а 1991. године живјело их је 541.000. Сада имамо око 400.000 лица српске националности који и даље полажу права на земљу у Федерацији – презицира он.

Према његовим ријечима, дио власника српске земље је умро, а иза њих су остала минимално два насљедника.

– Дио њих је дјелимично продао своју имовину, продали су кућу и окућницу поред пута, а остатак имања је остао у власништву или посједу Срба. Површина у километрима квадратним територије која се штити путем рада Канцеларија за стручну правну помоћ је 8.408 километара квадратних територије садашње Федерације, а то је површина насеља која су већински била насељена Србима. Поређења ради, то је српска земља у ФБиХ површине као територија осам градова Бањалука, или два града Београда – наглашава Радановић.

Постоји велики број насеља, додаје он, гдје су Срби чинили мање од 50 одсто становништа и то није у површини од 8.408 километара квадратних, то је додатна површина.

ВРИЈЕДНОСТ ИМОВИНЕ СЕ МЈЕРИ ДЕСЕТИНАМА МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Радановић наводи да је имовина углавном остала у власништву Срба, и није продата, а ако би минимална цијена једног квадратног метра износила само два евра, то је вриједност око 16 милијарди евра.

– Највећа опасност за Србе власнике земље у Федерацији је члан 58 Закона о стварним правима ФБиХ. Опасност да садашњи држаоци непокретности стекну непокретности у својину одржајем, уколико се власник не појављује и не штити своја права. Шта то конкретно значи? Ако се Србин не појављује и не указује да је земља његова, а Бошњак или Хрват користи српску земљу, протеком рока од 20 година Бошњак или Хрват има право стећи власништво над земљом – појашњава Радановић.

Он сматра да је овдје небитно ко је које нације, али је јасно да Бошњаци и Хрвати масовно користе српску земљу ради овчарења и напасања стоке или кошења траве.

Или, другим ријечима, ако Србина нема да прекине „одржај“, Србин има проблем.

У ФБиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1.864 катастарских општина, у укупно 79 општина, које су у саставу 10 кантона.

Према кантонима, у Унско-Санском кантону је евидентирано 330 катастарских општина, у Зеничко-добојском кантону је у употреби евиденција за 328 катастарских општина, у Тузланском кантону 293 катастарске општине, у Средњо-босанском кантону је у употреби евиденција за 201 катастарску општину, а у Посавском кантону је у употреби евиденција за 31 катастарску општину.

У Кантону Сарајево је у употреби евиденција за 133 катастарске општине, у Босанско-подрињском кантону је у употреби евиденција за 38 катастарских општина, у Ливањском кантону је у употреби евиденција за 123 катастарске општине, у Херцеговачко-неретванском кантону је у употреби евиденција за 285 катастарских општина, док је у Западно-херцеговачком кантону у употреби евиденција за 102 катастарске општине.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар