АКТУЕЛНО:

Антонијевић: Негативан текст значи потпуно негирање геноцида над Србима

Редитељ филма „Дара из Јасеновца“ Предраг Антонијевић рекао је у разговору за Радио Републике Српске, поводом негативног текста у Лос Анђелес Тајмсу да то више није питање филма и критике, него да то значи потпуно негирање геноцида почињеног над Србима током НДХ и озбиљну увреду за све жртве.

Антонијевић је поручио да се разматра могућност тужбе против аутора текста.

– То је негирање геноцида почињеног над Србима током НДХ што ми као народ не смијемо дозволити. Једноставно, сада је наша обавеза да предузмемо све кораке да би одбранили истину о страдању српског народа – рекао је Антонијевић.

Антонијевић мисли да је јасно свима колико је било важно снимити филм о Јасеновцу и колико пустити га у свијет да крене борба за истину и правду.

– Свима другима је дозвољено да своје жртве ожале и оплакују, једино нама се то ускраћује. Ово морамо да схватимо као наш дубоки национални интерес и нашу државну стратегију, Републике Српске и Србије, да се та истина одбрани и сачува. У том правцу већ смо покренули да видимо елементе за тужбу против Лос Анђелес Тајмса, што би урадили у Америци. То је сад већ озбиљна ствар, то ћемо анализирати и већ смо почели радити на томе – изјавио је Антонијевић.

Антонијевић је казао да је покренута петиција у САД гдје наши људи протестују против таквог третмана јасеновачких жртава и у том правцу мисли да је битно да се наставе све активности.

– Што се самог филма тиче, све је измјештено изван филма, а филм је на неки начин био само повод. Сад је све у домену политике и прекрајања историје и једне перверзне демонизације Срба као народа – истакао је Антонијевић.

Антонијевић је рекао да о Оскару и наградама више не размишља и поручио да сада уопште нису битне награде.

Антонијевић је истакао да је „сада важно да је филм снимљен и да се приказује у биоскопима у Америци, да је направио огромне таласе на интернационалном плану и тек ће да их прави“.

Антонијевић је нагласио да „ми морамо као државе да подржимо тај тренд да се истина о Јасеновцу покаже и да буде свима јасно о каквом великом страдању је ријеч које нас је задесило у шакама усташа током НДХ у Другом свјетском рату.“

– Хвала Републици Српској што нам је даровала Дару то јест Биљану Чекић, дјевојчицу из Козарске Дубице која игра главну улогу, сјајним бањалучким глумцима који су играли у филму и Влади Републике Српске која је подржала снимање овог филма – рекао Антонијевић.

Антонијевић је казао да су критике гледалаца одличне, нагласивши да је „интересантно да филм гледају, осим наших људи, и значајан број Американаца и гледалаца из других земаља, а то има свој велики ефекат“.

– Веома је битно да по први пут можемо да покажемо шта се дешавало у Јасеновцу. Нити једна чињеница у филму није спорна, она је провјерена и историјски документована. Апсолутно нема ништа што је плод фикције, да је стављено у филм, а да се није десило. Е, сад како то хоће да прогласе одједном истину за пропаганду, то не знам. Али, наша је дужност да се свим силама боримо и нека ово буде тај моменат да почне мало да се окреће цијела прича о нама као народу. Имамо скоро 40 година негативну кампању која се води против нас у свијету – нагласио је Антонијевић.

Антонијевић поручује да „они пишу политичке памфлете, не критике“.

– Сада треба да нам буде јасно колико стална борба мора да се води и колико морамо да се боримо да се очува Република Српска, јер овакве ствари се увијек могу поновити – изјавио је Антонијевић у разговору за Радио Републике Српске.

Разговарала: Радмила Карановић

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар