Редитељ “Даре из Јасеновца”: “Рекли су да сам ја ту угурао Србе и децу”

Да ли је негативна кампања у америчким медијима избацила “Дару из Јасеновца” из трке за Оскар? Kоме је дозвољено да буде жртва а ко увек мора бити злочинац?

Филм је једноставно измештен из света филма и убачен у политику. Сад се поставило питање да ми морамо да се боримо за истину о нашем страдању.

ЛА тајмс је на један фалсификаторски начин рекао да је то био логор који је пакао за Јевреје, а да сам ја ту угурао Србе и децу”, рекао је за Јутро Прве Тв редитељ филма, Предраг Гага Антонијевић.

Kако је објаснио, то је заправо била порука гласачима Академије, који су већином јеврејског порекла, да је он злоупотребио њихово страдање.

Због критика у ЛА тајмсу, најављена је и тужба, каже Антонијевић. Адвокати сада гледају то што је ЛА тајмс објавио, пажљиво ће се проучити све. Вероватно ће бити тужба у име свих жртава и оних који су страдали у Јасеновцу.

“У мору добрих критика, којих је свакако било чак и од стране магазина Деадлине, довољно је посадити један црв сумње. Важно је, ипак, да је тема Јасеновца покренута у јавности”, додаје редитељ.

Упркос свему, задовољан је реакцијама публике. У биоскопима је, према подацима којима располаже, било разноврсних гледалаца – ту се рачуна 6% афроамериканаца, 10% латиноса, око 12% Американаца који немају словенско порекло, али и 72% људи који су Американци словенског порекла.

Kако каже Антонијевић, ово је нешто што показује да имамо снажан филм, јер су људи су добро оценили филм након премијере – чак 91% људи је након изласка из биоскопа дало оцену “Високе препоруке”.

Извор: Б92

Нема коментара

Напишите коментар