Антонијевић: Снимање филма о Јасеновцу готово до краја године

Поводом завршетка прве фазе снимања филма „Дара из Јасеновца“, редитеља Предрага – Гаге Антонијевића, а по сценарију Наташе Дракулић, одржана је конференција за новинаре у Медија центру.

– Снимили смо дио који се дешава у логору Јасеновац. Та локација је изграђена код Сомбора. Било је доста масовних сцена у којима је, осим чланова екипе и глумаца, учествовало преко 600 статиста. Сада улазимо у други дио приче који се одвија у логору Стара Градишка. Очекујемо да до краја године приведемо крају снимање филма, а онда слиједи постпродукција. Можда постоји теоретска шанса да филм буде спреман за приказивање маја 2020. године, поводом 75 година од ослобођења Јасеновца – рекао је Гага Антонијевић.

У овој акционој драми, како је истакао редитељ, главну улогу дјевојчицу Дару тумачи Биљана Чекић (11), а осим ње играју и Марко Јанкетић, Вук Костић, Игор Ђорђевић, Златан Видовић.

Присутнима су се обратили и Мајкл Беренбаум, амерички експерт за Холокауст и стручни консултант на филму, Јелена Триван, предсједница Управног одбора ФЦС, Добривоје Танасијевић – Дан Тана, познати холивудски продуцент и Биљана Чекић.

– Овај филм је од почетка до краја државни пројекат и нема никаквих приватних спонзора. Биће то први играни филм о Јасеновцу који је икада снимљен, 75 година након ослобођења. Зато је држава стала иза њега и битно је да овај филм не буде локални пројекат, односно да доживи и холивудску премијеру и свјетски живот – истакла је Јелена Триван.

Сценарискиња Наташа Дракулић каже да је на снимањима било много емотивних тренутака које она никада неће заборавити.

Пројекат „Дара из Јасеновца“ је добио средства на конкурсу ФЦС за националну тему, као и додатна средства Владе Србије, која укупно износе 2,3 милиона евра, али процјена је да ће његов буџет бити око 2,9 милиона евра.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар