АКТУЕЛНО:

Бањалука: Промовисина књига о хрватском злочину над Србима у Дракулићу и околини

У Банском двору у Бањалуци одржана је промоција књиге „Хрватски злочин над Србима у руднику Раковац и селима Шарговац, Дракулић и Мотике код Бањалуке 7. фебруара 1942. године“, аутора Горана Латиновића и Николе Ожеговића.

Промоција је организована у сарадњи са Србским сабрањем Баштионик из Бањалуке.

Ово историјски значајно и капитално издање бави се једним од најбруталнијих злочина у оквиру геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској и најтрагичнијим догађајем у историји Бањалуке. Аутори су користили изворе из чак осам архива, као и релевантну литературу, да би реконструисали фебруарски злочин из 1942. године.

Латиновић је истакао да је циљ злочиначког подухвата био да се подручје Бањалуке и околине очисти од Срба како би један дио државних органа Независне Државе Хрватске био премјештен у Бањалуку.

– Оваква књига, која је прилагођена широј читалачкој публици, била нам је потребна одавно. Јер историја је учитељица живота, али само за оне који желе и могу да науче – рекао је Латиновић.

Рецензент издања Милош Ковић навео је да се ова књига појављује у времену обнове усташких идеја и упорних, систематских покушаја да се геноцид над Србима у НДХ заборави, оспори и релативизује.

– Као стандардно историографско дјело о злочину у руднику Раковац и селима Дракулић, Шарговац, Мотике, на темељно истраженој изворној грађи, написано научним, документаристичким тоном и стилом, оно указује на начин и пут којим се мора ићи у одбрани од обновљеног зла – нагласио је Ковић.

Ожеговић је рекао да је ријеч о првој научној монографији која се бави не само злочином који се догодио 7. фебруара 1942. године у околини Бањалуке, него и контекстом дешавања од окупације и проглашења НДХ у априлу 1991. године.

– Анализирали смо и културу сјећања, односно како су се нове власти односиле према питању о овом злочину, као несумњиво највећем злочину који се догодио у једном дану у НДХ над Србима, изван великих логора – рекао је Ожеговић.

Ово је прва књига објављена у издању Србског сабрања Баштионик из Бањалуке, а уприличена је поводом обиљежавања десет година постојања и рада.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар