Бранково име културном центру

Поводом двестоте годишњице од рођења српског песника Бранка Радичевића у Славонском Броду је отворена зграда Српског културног центра.

Бранко Радичевић је рођен у Славонском Броду 28. марта 1824. године, од оца Теодора и мајке Руже, рођене Михаиловић из Вуковара. Познато је да је он један од најзначајнијих песника српског романтизма као и један од најзаслужнијих за успех реформе српског језика Вука Стефановића Караџића.

Програм отварања зграде Српског културног центра почео је освећењем које је обавио владика славонски Јован уз саслужење свештенства ове епархије Српске православне цркве.

– Честитам вам освештање и пуштање у погон, рекли би ови из Славонског Брода познати по великој индустрији „Ђуре Ђаковића“, овог дома. Велико поштовање и захвалност свима онима који су омогућили да овако чудесно и прелепо место никне у овом граду. Ово је и благослов овом граду и радост овом граду и свима који живе у њему. Управо тако, надамо се да ће донети и радост сваком живом човеку који живи у овом прелепом граду као и онима који су покренули и нашли средства, и зидали, куповали, зато свима њима нека је срећно и благословено. На данашњи дан двестотог рођендана Бранка Радичевића ово је можда нешто најлепше и најзначајније што смо му принели, оцу наше књижевности и нашег језика – истакао је владика Јован.

Зграда у којој је смештен Српски културни центар, назван по Бранку Радичевићу, купљена је пре две године и реновирана средствима Српског народног већа. Целокупан пројекат коштао је око пола милиона евра.

– Мене као председника жупанијског Већа српске националне мањине посебно радује што је наша заједница добила један прекрасан простор, простор који је достојан значаја који је српска заједница дала за развој Славонског Брода као и значаја српске заједнице за развој Бродско-посавске жупаније. Ми као Веће се радујемо раду у овом простору, али исто тако се надамо да ће Српски културни центар „Бранко Радичевић“ и људи око њега уз институције наше заједнице бити камен темељац за развој неких нових и будућих Радичевића, Григора Витеза, Милоша Ђурића итд. Желео бих да додам да су жупанијско Веће српске националне мањине, као и града Славонског Брода, уз Просвјетин пододбор ову годину посветили Бранку Радичевићу те је ово његова година за коју смо припремили бројна дешавања и надамо се да ће овај Српски културни центар на сваком будућем догађају бити овако пун – рекао је у свом обраћању председник ВСНМ Бродско-посавске жупаније Зоран Ратковић.

„Охрабрујемо вас да развијате културне програме“
На отварању СКЦ-а у Славонском Броду били су присутни бројни представници српског друштвено-политичког живота у Хрватској као и представници града Славонског Брода и Бродско-посавске жупаније.

– Као градоначелник овог града могу да кажем да сам срећан због отварања овог Српског културног центра као и због два јубилеја која обележавамо. Један је 200 година од рођења Бранка Радичевића, као и 150 година од рођења Иване Брлић Мажуранић и мало који град се може похвалити са оваквим годишњицама. Користите овај простор што више јер то је добро и због тога је и грађен. Било какву помоћ од града ако требате ту смо, живели смо пре заједно, живимо сад заједно и живећемо и у будућности – нагласио је градоначелник Славонског Брода Мирко Дуспара.

У протеклих неколико година Српско народно веће је издвојило значајна средства за изградњу или куповину некретнина у којима су смештене или ће бити смештене бројне српске организације.

– Нама из Српског народног већа је била дужност да, као што смо то учинили на више од 40 различитих места у Хрватској у протеклих неколико година, градимо центре Срба у Хрватској који ће отворити своја врата за све наше суграђане са којима живимо у тим градовима и срединама. Бићемо срећни када завршимо храм који се обнавља овде у Славонском Броду јер сматрамо важним да православни верници који живе у овом граду и околини имају храм какав заслужују, какав су њихови преци подигли давно и какав верујем да ће бити и овај када га завршимо. Свима који исказују разумевање за то из града, жупаније, државе, изражавамо овде посебну захвалност. Охрабрујемо вас да развијате културне програме овде у овом центру, охрабрујемо вас да развијате образовне програме, охрабрујемо вас да делите овај простор са својим суграђанима и да заједно с њима у простору који имате радите најбоље што људи могу чинити, а то је да се међусобно обогаћују оним што стварају и оним што могу понудити једни другима – истакао је у Славонском Броду председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Пре отварања Српског културног центра положени су венци на спомен плочу Бранку Радичевићу која се налази у порти православног храма у Славонском Броду, а поводом отварања зграде СКЦ-а уприличен је и прикладан културно-уметнички програм. Отварањем Српског културног центра у Славонском Броду, преостали Срби у овом граду имаће адекватне просторије за одржавање својих програма у којима ће бити смештени Просвјетин пододбор, КУД „Бранко Радичевић“ те Већа српске националне мањине Бродско-посавске жупаније и града Славонског Брода.

Пише: Срђан Секулић

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар