АКТУЕЛНО:

Централна манифестација „Кочићевог збора“: Положени вијенци

На зборишту „Код Јаблана“ у Стричићима на Мањачи, одржава се централна манифестација 58. „Кочићевог збора“.

И трећег дана „Кочићевог збора“, симболично названог „Отаџбина“ понуђено је мноштво занимљивих садржаја.

У Кочићевим родним Стричићима и данас је радионица израде Змијањског веза, изложбе накита и фотографија, припремају се традиоционална јела.

У Цркви Успења Пресвете Богородице јутрос је служена света литургија, а почео је и културно-умјетнички програм уз зборовање и обраћање бесједника и добитника Кочићеве награде.

Код споменика палим борцима служен је помен јунацима отаџбине и положени вијенци.

У име предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић вијенац је положио изасланик, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.
Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и потпредсједник парламента Ања Љубојевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, као и принц Филип Карађорђевић.

Данас се боримо за слободу српског народа као што се и Петар Кочић борио у своје вријеме, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на централна манифестација 58. „Кочићевог збора“.

– Читав овај крај већ деценијама долази да обиљежи Кочићево име, које је било велико. Народни трибун, који се борио за слободу свог народа, а није размишљао о свом статусу. Био је и народни посланик и човјек који је обиљежио епоху српског народа за слободу тада под влашћу Аустругарске монархије – нагласио је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је  да би Петар Кочић, да је данас жив, био предсједник парламента или републике, не би признавао ОХР и потписивао би све оно што потписује и актуелна власт у Српској да брани своју имовину.

Данас је на распореду и други дио борбе бикова и додјела награде „Јаблан“.

Тродневна манифестација биће затворена вечерас, концертом групе „Оне три“ на Кастелу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар