АКТУЕЛНО:

Дарко Младић: Тражимо начин да мом оцу спасимо живот

Здравље генерала Ратка Младића погоршало се у хашком притвору у последњих месец дана и они који су уз њега траже начин да му спасе живот, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

„Боримо се за то. Не седимо скршених руку, покушавамо на све начине да га извучемо на лечење“, рекао је Дарко Младић, поводом поновљеног захтева Москве да се генералу дозволи лечење у Русији.

Он је навео да погоршање стања није неочекивано и у складу је са прогнозом српских лекара с обзиром на услове у којима се генерал налази, а који нису примерени за човека који је тешко болестан и дуго без адекватног лечења.

Дарко Младић је навео да је сваког месеца неко од породице са генералом и да ће заједно провести Божић у Хагу.

Осврћући се на изјаву заменика представника Русије у Савету безбједности УН Генадија Кузмина да је Москва спремна да предузме све мере безбедности и да лечи некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске, Дарко Младић је истакао да је Кузмин своје излагање почео констатацијом да је „Трибунал такав механизам у коме су сви невини, док се не докажу да су Срби“.

„Онда је поменуо забринутост за стање генерала Младића и рекао да су и даље отворени за то да се лечи у Русији“, рекао је Дарко Младић.

Он је навео да не зна какве су биле реакције у Савету безбедности УН на поновљени захтев Москве, нагласивши да је то једна специфична арена.

„Шта се дешава иза кулиса, знају само ти велики играчи. Не знам да ли има одговора. Видим да је борба у трибуналу сада очигледно за буџет и зато је овако била интонирана седница“, истакао је Дарко Младић.

Према његовим речима, изјаве председника Међународног механизма за кривичне судове Кармела Ађијуса, главног тужиоца Сержа Брамерца и оних који их подржавају усмерене су на задржавање високог буџета јер је овај трибунал од свог оснивања потрошио више од седам милијарди долара.

Он је навео да без обзира на све његов отац генерал Ратко Младић не губи морал, што снажи и оне који га подржавају.

„Његова снага воље и морал су нешто што га и држи у животу. Убеђен сам. Он је жив доказ колико је у животу битна воља. У тим тешким околностима, у којима се налази здравствено, правно и изоловано већ толико дуго од породице, пријатеља и свог народа, који толико воли, он црпи снагу да истраје“, закључио је Дарко Младић, пренела је Срна.

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар