За Удружење “Корени“ два признања “Капетан Миша Анастасијевић“

У Галерији Матице Српске у Новом Саду су дана 18.12.2019. године додијељена признања “Капетан Миша Анастасијевић“. Додјела награда представља дио пројекта “Пут ка врху – бирамо најбоље“. Признање Капетан Миша Анастасијевић додиељује се најистакнутијим компанијама, малим и средњим привредним друштвима, организацијама, установама и појединцима за изузетне резултате у пословању, стваралаштву и упорности. Носиоци пројекта су новосадска агенција “Media Invent“, Универзитет у Новом Саду и Унија послодаваца Србије, уз подршку и помоћ Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Србије.

Додиела признања “Капетан Миша Анастасијевић“ започета је 2000. године у Новом Саду у организацији градске и покрајинске Привредне коморе, да би се послије неколико година проширила на подручје читаве Србије. Овакви скупови се сада одржавају у свим градовима у Србији у којима се налазе сједишта регионалних привредних комора, а њихов циљ је да се докаже да у нашој земљи постоје појединци и колективи који на рачун својих радних успјеха иду у корак са Европом и свијетом и које би требало истаћи као примјер. Добитници су награђени са повељом и златником са ликом Капетана Мише Анастасијевића. На овај начин истовремено се чува успомена на великог привредника из 19. века човјека који је већ тада Србију повезивао са Европом, а који је знао да дио свог богатства подјели и са својим народом. Тако се Ректорат, Филозофски и Филолошки факултет у Београду налазе у здању Капетана Мише Анастасијевића које је он завештао Београду.

С обзиром да се акција спроводи у сарадњи са Привредном комором Војводине о самом признању, предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је истакао:

– Ви као награђени својим примјером охрабрујете друге да своје капацитете усмјере ка постизању квалитета и својим подухватима доприносите развоју привреде, јавном, културном и друштвеном животу.

Професор на Универзитету у Новом Саду и предсједник жирија за додјелу награда “Капетан Миша Анастасијевић“ Радован Пејановић истакао је да награда носи име по српском великом добротвору, родоначелнику српског предузетништва, човјеку који је промовисао родољубље и патриотизам конкретним дјелима:

– Миша Анастасијевић и многи српски добротвори и задужбинари мотивишу нас и инспиришу њиховим мотом: Служити за добро себи и за добро своме народу. Служећи себи, својим прогресивним циљевима, истовремено служимо и цјелини, народу којем припадамо. Морамо постати свјесни да нама лично може бити добро само ако је добро и нашем народу, друштву и заједници и обрнуто.

Ништа толико не уздиже човјека, не покреће га на добра и племенита дела као увјерење да је његов рад користан за друштво и признање које му се за тај и такав рад указује што је управо мисија пројекта “Пут ка врху“, истакао је Пејановић.

Пејановић је објаснио критеријуме којима је жири био вођен приликом додјеле награда:

– Примјери из наше далеке и ближе пришлости, културно добро и традиција које су нам оставили наши преци, добротвори и задружбинари треба да нам буду путоказ како изаћи из лавиринта кризе која нас прати и којим путем ићи даље. Мењајмо систем вредности који је озбиљно нарушен и његујмо оне позитивне вриједности које су одржале наше претке, наш народ и државу. Морална врлина је код наших предака заузимала централно мјесто, а умети одржавати равнотежу између материјалних и моралних потреба у животу је мудрост коју су имали наши преци. У том смислу је 19. вијек веома значајан и поучан за Србе, цијенила се породичност, чувао се образ и водило се рачуна о општем добру. Приликом вредновања ваших дјела водили смо се тим општим добром које је у своје вријеме афирмисао Миша Анастасијевић, као и најважнијим критеријумима а то су успјешност, честитост, знање, друштвена одговорност и доброчинство.

Међу добитницима награде “Капетан Миша Анастасијевић“ које су додјељене у Галерији Матице Српске у Новом Саду су и два члана Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“. Награду су добили државни секретар у Министарству заштите животне средине Бранислав Блажић у категорији за здраву и љепшу Србију и директор Јавног предузећа за комуналну инфраструктуру и услуге Кикинда Данило Фурунџић у категорији најбољег менаџера у јавном предузетништву Војводине.

Додјели награда “Капетан Миша Анастасијевић“ присуствовао је и предсједник Извршног одбора Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ Милан Гутић који је изразио задовољство због чињенице да су два члана удружења добила ова позната признања што указује да су “Корени“ присутни у друштвеном животу Србије. Такође, Гутић је истакао да “Корени“ полако шире своје коријене и ван граница Србије те је почетком децембра 2019. године одржана иницијативна сједница и у Бања Луци. Жеља је да се након одбора у Србији, формирају одбори у Републици Српској. Гутић је најавио да ће се почетком 2020. године регулисати сва питања и донијети оснивачки акти у складу са законима и након тога ће се одржати оснивачка скуштина и основати одбор у Републици Српској.

 

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар