7526.

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ У НОВОМ САДУ: Херцеговина је одувијек знала да је била, јесте и остаће СРПСКА!

Удружења Срба Херцеговаца из Новог Сада је, у присуству више од 500 људи у ресторану “Рибарац”, ове године 27. пут по реду, прославило крсну славу Светог Василија Великог и дочекало Нову 7526. годину по старом српском календару.Славски обред обавили су новосадски свештеник Велимир Врућинић и мостарски парох Радивојe Круљ, а част да у име домаћина пресјече славски колач припала је недавно изабраном предсједнику Удружења Божу Миловићу.

Уз звуке гусала Радана Бјелоглава наздравио је руководилац КУД “Тешан Подруговић” из Гацка Војин Тепавчевић које је ове године било задужено за културни дио програма.

Госте је потом поздравио предсједник Удружења Божо Миловић који је посебну захвалност упутио присутним представницима херцеговачких општина.

У име матичне Херцеговине госте је поздравио начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Посебна част за Удружење било је и присуство градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића који је породично са Херцеговцима дочекао Српску Нову Годину. Он је поздравио пријатеље који су дошли из Републике Српске.

– Представници општина из српске Херцеговине не могу овдје да буду гости, јер су међу својима. Они чувају наше завичаје и Републику Српску – рекао је Вучевић и додао је за њега Херцеговина посебан феномен.

– Херцеговина је синоним за епско јунаштво, храброст, одлучност, а често заборављамо да нам је управо она даровала најљепше љубавне песме. Најчистија и најдубља емоција увијек је долазила из тих крајева у којима је тежак живот, али који је богат људима великог духа што посебно морамо да цијенимо – рекао је Вучевић и примјетио да су херцеговачки потомци са разлогом веома поносни на свој завичај.

– Херцеговина је одувијек знала да је била, јесте и остаће српска – закључио је Вучевић честитајући крсну славу Василија Великог.Услиједило је натпјевавање мушке и женске пјевачке групе “Тешан Подруговић” из Гацка, а публика је могла да ужива и у добро знаним стиховима Божидара Кијца “Херцеговина” које је казивао познати глумац Народног позоришта у Новом Саду Милорад Капор.

Након гуслара Марка Црногорца, своје стихове пјесме “Нојева барка” казивао је херцеговачки пјесник и филозоф Божидар М. Глоговац.

Предсједник Удружења Божидар Миловић уручио је новчане награде од по 20.000 динара за најбоље херцеговачке студенте који су чланови овог, иначе најстаријег херцеговачког удружења у Србији.

Ни ове године дилеме није било, па је за најбоље студента основних студија проглашена Билећанка Цвијета Илић која је студент друге године машинства, смјер-енергетика и процесна техника на Факултету техничких наука у Новом Саду са просјеком оцјена 10,00. Цвијета је основну школу завршила у Билећи као ђак генерације, а потом гимназију као Вуковац.

– У гимназији сам стекла знање из многих области науке, али жеља за даљим образовањем на ФТН-у се јавила почетком средњошколских дана. Осјећам да сам направила добар избор јер воља за даљим учењем и напредовањем је сваким даном већа. Послије основних, планирам да упишем мастер студије и усавршавам се у својој струци – рекла је Цвијета Илић.

За најбољег студента Мастер студија проглашена Мирјана Стојановић из Гацка. Она је након завршетка основних студија на Технолошком факултету, смјер фармацеутско инжењерство завршила и Мастер студије са проосјечном оцјеном 10,00 чиме је стекла звање Мастер инжењер технологије.

Мирјана је активно учествовала у ваннаставним активностима међу којима се издвајају лабораторијска експериментална истраживања у оквиру научних пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, учествовање у Ноћи истраживача 2017. године, те освојена два прва мјеста на студентским такмичењима за иновације фармацеутских производа.

На овај начин Мирјана је наставила и породичну традицију, јер је за најбољег студента прије неколико година проглашен њен брат Милија Стојановић.

 
У наставку програма своје стихове о завјетном српском писму ћирилици казивала је Јелена Радмиловић, а одржана је и богата томбола којој се највише обрадовао Ђуро Бегенишић из Вршца који је добио викенд за двије особе у хотелу “Аћимовић” у Требињу.

Предсједник Удружења Божо Миловић нам је открио да је у плану и велика академија посвећена знаменитом Херцеговцу.

– Желимо да направимо велику академију уз учешће респектабилних имена и представимо лик и дјело Лазара Дунђерског који није носио пушку, али се борио на и оставио дубок траг у културном и привредном животу Војводине – рекао је Миловић, а опширнији интервју можете прочитати овдје.Мостарски парох Радивоје Круљ је прокоментарисао и досадашње радове на Саборној цркви у Мостару.
– Могло је бити и горе с обзиром на ову тешку економску кризу, а могло је сигурно бити и боље јер ево већ седам година како смо кренули са обновом храма и ископавањем темеља, изливањем темеља, зидањем масивних зидова храма. Може се рећи да смо задовољни – рекао је Круљ за Слободну Херцеговину, а опширнији интервју можете прочитати овдје.

Задовољан је био и Војин Тепавчевић, руководилац КУД “Тешан Подруговић” из Гацка. Он је истакао да је велико задовољство састати се са земљацима у матици Србији, а опширнији интервју о раду удружења које је недавно прославило 20 година постојања можете прочитати овдје.

Подршку Херцеговцима у Новом Саду дали су народни посланик у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић, начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран, замјеник начелника општине Гацко Радоица Антуновић, потпредсједник Скупштине Града Требиња Бојан Шапурић, делегација из Билеће Немања Папић и Бранко Алексић.

Пуна подршка је стигла и од братских херцеговачких удружења из Србије, па су се на једном мјесту могли видјети готово сви предсједници или представници завичајних херцеговачких удружења у Србији: Светозар Црногорац (Клуб Гачана), Жарко Ј. Ратковић и Мишо Рупић (Удружење Требињаца), Миодраг Дунђеровић и Борислав Кркелић (Удружење Билећана), Зоран Јањић, Миленко Лаловић (Удружење Невесињаца), Миленко Јахура, Војо Бабић и Слободан Аћимовић (СНД Пребиловци), Милан Бјелогрлић, Биљана Ружић, Рајко Бјелица, Брана Рудан (Зрењанин),  Миленко Чабрило (Панчево), Боривоје Вукајловић (Суботица), Владислав Милићевић и Ђуро Бегенишић (Вршац), Војислав Зубац и Младен Лучић (Бачка Паланка)…
За забавни дио програма био је задужен популарни Боле бенд из Гајдобре, а поред заштитног лица херцеговачких сијела новинара Миливоја Бештића у улози водитеља је била и Соња Кружевић, познато лице Новосадске ТВ.

Предочен је и распоред наредних херцеговачких скупова.

У Београду ће 3. фебруара бити одржано Гатачко сијело. Херцеговци ће 15. феберуара у Суботици прославити крсну славу Сретење Господње, а само два дана касније 17. фебруара биће одржано Невесињско сијело. У Зрењанину је планирано да се 23. марта одржи херцеговачко сијело, а за Вршац је већ заказан скуп 22. јуна.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Све слике можете видјети овдје 

Нема коментара

Напишите коментар