“Славонија у срцу“

Удружење “Славонија у срцу“ прославило православну Нову 2018. годину

Бројни чланови Завичајног удружења „Славонија у срцу“ заједно са пријатељима из других сродних удружења са простора Крајине, Далмације, Лике, Баније и Кордуна, дочекали су православну Нову Годину, 13. јануара 2018. године у ресторану „Слап“ на Новом Београду.Трећу годину за редом Славонци организују ово, како су рекли, необавезно дружење уз вечеру и традиционалну игру и пјесму на коме се окупило око 150 земљака. Играо се Тарабан, Логовац, Бећарац, Заврзлама и Криво коло,а све то уз пратњу незаобилазне тамбурице и музичког састава „Звуци завичаја“.

„Удружење „Славонија у срцу“ има успјешну годину иза себе. Тим темпом и настављамо, и у нову годину улазимо са планом дружења и окупљања што више других пријатељских удружења, као што је то вечерас. Ту су наши пријатељи из удружења „Ћиро Личка калдрма- Дрвар“ као и бројни Кордунаши, Банијци, Далматинци и многи други“, рекао је предсједник Удружења Миодраг Жарковић.

Жарковић је говорећи о даљим плановима у овој години, истакао учешће на Славонском дружењу у Бањој Луци, које ће се одржати 2. фебруара, затим на Крајишким сусретима у Крушедолу, у Крагујевцу итд.

„Наравно у априлу нас очекује наше велико традиционално годишње Славонско вече у Београду“, подвукао је Жарковић.

Што се тиче оперативног дијела организације и припреме трпезе која је традиционално започела срнећим гулашом, Славонке су као праве домаћице дале свој максимум, на челу са секретарком Удружења Слађаном Кузмић.

„Све што видите на трпези вечерас припремамо сами из својих средстава, и свако допринесе колико може. Жене су припремале домаћу тјестенину, колаче, домаће штрудле са маком и орасима, које смо специјално за ову прилику набавиле из Славоније“, поносно је истакла Кузмићева.

У наставку вечери Славонци су неуморно играли и пјевали, и тако оправдали епитет који их прати, да су највеселији међу Крајишницима.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар