АКТУЕЛНО:

Други дан косидбе у Ветернику

У Ветернику је 16.06.2024. године одржана манифестација “Други дан косидбе у Ветернику“. Ово је друга по реду косачка манифестација у организацији Зорана Раките, косца који се пре 30 година доселио из Јања у Ветерник. Ради очувања традиције, културе и обичаја свога краја, Ракита је основао Удружење Јањска коса, које на овим просторима промовише традицију и вредности његовог завичаја:

– Циљ нам је чување традиције и косе и да наставимо оно што су наши преци радили. Желимо да окупљамо најбоље косце из региона и да се обичаји не дају забораву, истакао је председник Удружења Јањска коса Зоран Ракита.

Манифестација је окупила поштоваоце обичаја, културе и традиције и показала како се чува завичај од заборава кроз традиционалну косидбу, песму и музику карактеристичне за јањску област. Кроз овакве догађаје људи се саборују, повезују, друже, зближавају уз љубав према родном крају. Уживају уз културно-уметнички програм и звуке завичаја. Оживљавају се успоменe и сећањa на то како је све раније изгледало.

Најважнији догађај манифестације је косидба, а да би све било интересантније, косидба је имала такмичарски дух. Такмичиле су се жене, сениори и екипе. У женској конкуренцији прво место заслужено је заузела Сека Кецман Савановић, друга је била Цеца Гелић Кнежевић, док је треће место припало Стојки Беатовић.

На такмичењу у косидби на којој је учествовало 14 сениора победу је однео Мирко Кецман из Бачког Петровца, друго место освојио је Мирко Мрђа из Сурдука, док је трећи био Марио Прљевић из Томиславграда.

У екипном такмичењу прво место је заузела екипа Јања коју су чинили Марко Мирић, Зоран Ракита, Недељко Керлец и Зоран Керлец. Друго место освојила је екипа Босне и Херцеговине коју су представљали Марио Прљевић, Баре Пршља, Милорад Сладојевић и Мићо Мрђа. Треће место у екипном такмичењу припало је екипи из Босанског Петровца коју су чинили Мирко Кецман, Александар Бањац, Горан Рашљић и Милош Тркуља.

Након косидбе послужен је ручак на откосу уз богату трпезу и традиционална јела, а потом су додељене медаље, пехари и захвалнице.

У културно-уметничком делу програма учествовали су народни гуслар Витомир Вулин, завичајни песници Ранка Срдић Милић и Драган Миловац, Изворна певачка група “Перућица“ из Војке, Сана – Стара Пазова, “Јањски завичај“ и гости из Републике Српске певачко културно друштво “Соколац“.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар