АКТУЕЛНО:

Дружење деце кроз игру и песму

Четврта по реду Дечја смотра фолклора под називом „Ми смо деца весела” одржана је у суботу 27. маја у организацији културно-уметничког друштва „Бранислав Нушић” из Борова.

Програм су отворили мали тамбураши боровског КУД-а „Бранислав Нушић“ са сплетом народних мелодија, а председник КУД-а домаћина Радо Босић изразио је задовољство чињеницом што су у програму ове године по први пут учествовали КУД „Пионир” из Зрењанина, Српско културно друштво „Просвјета”, пододбор Вргинмост , као и КУД „Зора” из Силаша.

– Ови КУД-ови гостују код нас први пут и драго ми је да су се одазвали како би ова манифестација добила и међународни карактер. Чланови нашег друштва, са друштвима из Зрењанина и пододбором из Вргинмоста сарађују од раније и тако је дошло и до њиховог гостовања овде. У догледно време ћемо и ми ићи код њих. Ради се о сарадњи и упознавању деце која заједно и наступају – истакао је Босић.

Доласком у Борово презадовољни су Матеја и Таша из Културно-уметничког друштва „Пионир” из Зрењанина,

– Волим фолклор пошто могу да обиђем цео свет. Најдража игра ми је „Банат” јер је најлакша, а игра „Шумадија” ми је најтежа. На себи имам банатски шешир, кошуљу, јелек и банатске панталоне. У Борову сам први пут и много ми је лепо – рекао је Матеја.

– Фолклор волим јер могу да упознам нове другаре и могу да отпутујем свуда. Свиђа ми се Борово у којем сам први пут – прича његова другарица, деветогодишња Таша.

КУД „Пионир” из Зрењанина постоји више од 40 година, тренутно броји 200 чланова, а кроз њега је прошло више од 1000 чланова. Уметнички руководилац Алекса Кнежевић у Борова је са задовољством довео двадесеторо деце.

– Представљамо се „Играма из Баната” одакле и долазимо. Први пут смо на овој смотри и лепо нам је овде. Три пута недељно имамо пробе на којима по сат и по времена радимо са децом. Причамо им о култури и традицији фолклора, како су то наши преци пре играли, шта су радили и на тај начин им преносимо културу – рекао нам је пре самог наступа уметнички руководилац Кнежевић.

Мали фолклораши из КУД-а „Зора” из Силаша представили су се „Играма из Славоније”.

– Стварно је лепо кад има много деце која плеше фолклор јер на тај начин својим вршњацима дају пример и фолклор и даље опстаје у мањим местима– сматра уметнички руководилац дечје фолклорне секције КУД-а „Зора” из Силаша Данијела Бијелић.

Својим наступима програм је употпунила и Плесна група „Венера” из Борова насеља која традиционалне игре негује у модерној плесној обради.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар