Дукићи у „Олуји“ изгубили све. Сада поново остали без крова над главом

Готово све што је породица Ђорђа Дукића за две и по деценије мукотрпног рада и одрицања, након прогона у „Олуји“, стекла у новом завичају на Банстолу, нестало је јуче у пожару за непуних сат времена. Али солидарност Крајишника, Личана, Банијаца… једном речју „Банстолаца“ није изостала. Дукићи кажу: „Добро је, има Бога и добрих људи.“

Ђорђе, „дете Олује“, који је на Банстол стигао као дечак са мајком и сестром, без игде ичега, израстао је у врсног мајстора и занатлију. Поред своје озидао је још много кућа на Банстолу, у Чортановцима, Бешки, Крчедину и где год је стигао.

За њим су ишле само речи хвале: мајстор каковог можете пожелети.

Од недавно је одлучио да се уместо грађевинарством бави столаријом, израдом оригиналног намештаја и дрвене галантерије од племенитог дрвета и сву уштеђевину уложио у то. Купио је машине, сав потребан алат, грађу и кренуо.

Кад јуче, око пет поподне, кад је он скокнуо до града, а мајка Јованка остала сама код куће, у радионици је букнуо пожар. Док су стигли ватрогасци, из Инђије и Карловаца, радионица са комплетном опремом и већ урађеним деловима намештаја је изгорела. Ватрогасци су спасили мањи део куће, али сада ни он није за становање.

„Шта да ти кажем. Све је нестало. И намштај, и алат…Чекића више немам“, са кнедлом у грлу каже Ђорђе, који је својим рукама сазидао кућу и радионицу од неких 150 квадрата. И опет се вратио – на нулу.

Међутим, срећа у несрећи је да нико није настрадао. И да су ту добре комшије. Већ данас су се у дворишту Дукића окупили бројни мештани, људи сличне прогнаничке судбине, и акцијашки чисте остатке згаришта.

„Ђоле и његова мати Јованка су сјајни људи, учинићемо све што можемо да им помогнемо да ово превазиђу“, каже Никола Терзић, један од комшија.

А данас су породицу Дукић обишле и чланице Општинског већа Сремских Карловаца Надица Агбаба и Живана Живановић и обећале финансијску и сваку другу помоћ како би Дукићи обновили свој кров над главом.

„За прву руку, председник Скупштине општине Бобан Петковић је дао налог да се Дукићима допреми контејнер да однесе шут са згаришта, а ми ћемо наредних дана, након процена штете и могућностима Општине гледати да им максимално колико можемо финансијски помогнемо“, каже Надица Агбаба, начелник Одељења за друштвене делатности.

Нема коментара

Напишите коментар