АКТУЕЛНО:

Лукајић: Процес монтиран с циљем сатанизације Српске и Срба

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Дане Лукајић, осуђен пред хрватским правосуђем за злочине над ратним заробљеницима, рекао је да је оно кроз шта пролази резултат монтираног и лажног процеса у Хрватској усмјереног против Републике Српске, Војске Републике Српске, њега и његове породице.

Лукајић, који је 20. јануара из затвора у Глини пребачен у Казнено-поправни завод Туњице на издржавање шестогодишње затворске казне коју му је изрекло хрватско правосуђе, истакао је да није чинио ништа што је забрањено Женевском конвенцијом већ да је чинио све што је био дужан и захваљујући томе многа недјела су санкционисана, а појединци процесуирани.

„Никада никога у животу нисам ударио, а камоли немоћну особу у логору, савјесно сам обављао своју дужност у логору за ратне заробљенике `Мањача` током тешких шест мјесеци 1992. године и потпуно сам невин човјек и пред Богом и пред људима“, навео је Лукајић.

Он је објаснио да је у логор „Мањача“ упућен 16. јуна 1992. године на дужност „вође тима оперативаца за испитивање ратних заробљеника“ и да је ту дужност обављао до 18. децембра те године када је логор распуштен и затворен симболичном предајом кључева управника логора Божидара Поповића међународном „хуманисти“ Данијелу Шиферу.

„За то вријеме кроз логор су прошла укупно 4.403 заробљеника. Било је пет смртних случајева, од чега три природне смрти и двије насилне за које су починиоци процесуирани. То зна и Међународни комитет Црвеног крста и УНХЦР и све остале међународне организације, као и Хашки трибунал пред којим сам три пута био свједок, али та истина не одговара мозаику о Србима, као лошим момцима у које сам и ја сврстан“, рекао је Лукајић.

Он је додао да хапшење, хитра истрага и експресно суђење, а посебно давање медијске пажње његовом случају синхронизовано са прославама злочиначких акција „Бљесак“ и „Олуја“ – потврђују да је ријеч о политичком процесу.

„Све током припрема свједока и суђења била је режирана монтажа како би се у јавности створио утисак да се ради на откривању и процесуирању ратних злочина. И мој и сви процеси у вези са Мањачом су политички, монтирани и лажни са циљем сатанизације Срба и Републике Српске са што већим бројем осуђених за ратне злочине, као и што већим збиром година затвора Србима како би се Српска окарактерисала као `геноцидна творевина`“, оцијенио је Лукајић.

Он је подсјетио на случај пензионисаног полицајца из Сплита Мирка Граорца који је осуђен у Хрватској на 15 година затвора на основу исказа лажних свједока да је био командир вањске страже на Мањачи, иако никада у животу није крочио на плато Мањаче, а камоли у логор.

Пуковник Дане Лукајић ухапшен је 30. јуна 2018. године у Личком Петровом Селу када је са члановима Удружења „Јадовно 1941“ осму годину заредом путовао на обиљежавање страдања 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар