Глумац Јово Максић: Серију „Кости“ доживео сам лично јер сам и сам избегао у „Олуји“

Од 21. новембра, суботом и недељом у 20 часова на првом програму РТС-а гледамо серију „Кости“ сценаристе Николе Коље Пејаковића и редитеља Саше Хајдуковића. „Кости“ представљају наставак хваљене серије „Месо“ и заједно чине прва два дела најављене „Бањалучке трилогије“.

Глумац Јово Максић, кога публика зна из бројних филмова и серија (Живот и смрт порно банде, Тајкун, Јужни ветар, Група, Фолк, Швиндлери, Убице мог оца, Жигосани у рекету… ) удахнуо је живот једном од два главна јунака серије – Кости Говоруши. „Мој лик је повучен, то су ти, како ја волим да кажем, тихи хероји који на својим плећима носе много терета, све трпе и ником се не јадају. Сваки дан је борба за егзистенцију. Цео његов универзум је његова млађа сестра. Зато, када дође до повреде те једине светле тачке у његовом животу – Коста долази до тачке пуцања“, прича Јово Максић.

Серију Кости, како каже, доживео је и лично јер је пореклом из Босанског Грахова, избегао је у Олуји, а сада тумачи улогу човека, који је по животној судбини, веома сличан:„Вероватно је и то допринело да веродостојније изнесем тај лик. Ми глумци, када градимо ликове, користимо нешто што смо проживели, јер тако можемо нешто истинито и чисто, из своје душе да обликујемо у улогу“, наводи глумац.

Поред Јова Максића и Љубише Савановића у главним улогама, у бројној глумачкој екипи серије Кости су и Драган Мићановић, Александар Ђурица, Борис Исаковић, Милица Јаневски, Никола Пејаковић, Никола Ракочевић, Дејан Аћимовић, Леа Секулић, Николина Фригановић, Љубомир Бандовић, Горан Султановић, Александар Стојковић, Игор Ђорђевић, Марина Воденичар, Бранко Јанковић, Душан Јакшић, Борис Шавија, Жељко Еркић и многи други.

Никола Пејаковић: Сви ликови серије Кости су у сивој зони, зони људскости

Сценариста серије „Кости“, која вечерас стиже пред гледаоце РТС-а, Никола Пејаковић Коља открива да су сви ликови овог дела трилогије о Бањалуци у сивој зони, у зони људскости и да им је потребно покајање и опроштај.

Три године после емитовања серије Месо на РТС стиже други део бањалучке трилогије – серија Кости.

„Кости су потпуно нова прича, наравно има једна нит која их спаја – град Бањалука и још неке ствари јер је о Бањалуци и овом времену, али потпуно је нова фабула, нови заплет, ликови. Гледаоци ће моћи да гледају од нуле“, прича Никола Пејаковић Коља, глумац и сценариста.

Према његовим речима, око 90 одсто глумачке екипе чине други глумци.

„Неки који су играли у Месу играју опет, али направили смо нову поделу потпуно неоптерећени Месом“, обашњава Коља.

Кости су настале, како каже, као део трилогије о Бањалуци, а Кожа тек долази.

„И сами смо хтели да радимо са другим људима, да мало ствар обогатимо. Избор Јова Максића као главног глумца, нисам га познавао, нисам знао његов рад, је управо био плод тог трагања за новим лицима и новим људима“, нагласио је Коља.

Главни јунаци су Коста Говоруша, избеглица из Крајине, док је други Коста Гајић који припада бањалучкој елити. Никола Пејаковић, као сценариста, спаја њихове судбине.

„Не бих могао рећи да је то кључ заплета, нити бих могао рећи шта је кључ, али могу да кажем да и један и други човек долазећи из различитих средина, одрастајући на различите начине, имајући различита животна искуства, долазе пред сличан проблем – покајање и шта урадити са својом душом и савешћу“, открива Коља.

Пејаковићева жеља није била да направи црно-белу причу. Сви ликови из Костију су у сивој зони, односно у зони људскости и потребно им је покајање и опроштај.

„Ако се вратимо на кључ, мислим да је кључ нашег живота покајање“, поручио је Коља.

У серији Кости, Пејаковић тумачи улогу свештеника, оца Драгана, али чак ни он није безгрешан.

„Себи сам дао у задатак да комунистички, површан начин приказивања свештеника и монаха пробам да истиснем из глава људи и да почнем да правим неке ликове који су људи од крви и меса који нису сам онеки плакат или нека врећа за ударање као што је то било у временима која су иза нас“, истакао је Коља.

Отац Драган, којег тумачи Коља, човек је са проблемима и живи живот који је врло сличан нашим животима, али због свог посла има нека решења која нуди другима и помаже им.

Сарадња између РТС-а и „Босоноге продукције“, оценио је Пејаковић, је прави пример квалитетне сарадње Републике Српске и Србије: „Мислим да је то пример како то треба радити. Надам се да ће и Кожа као трећи део трилогије да се оствари на исти продуцентски начин“.

Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар