ГОВОР КОЈИ ЈЕ ОДЈЕКНУО МОСКВОМ: Лазански испричао сурову истину о хрватским злочинима над Србима

АМБАСАДОР Србије у Руској федерацији, Мирослав Лазански говорио је на мултимедијалној изложби Јасеновац – највећи усташки логор смрти Миленка Ђорђевића, у оквиру Међународног пројекта Трагедија. Превазилажење. Подвиг. 1418 корака до Победе у Измајловском Кремљу у Москви.

– У логору Јасеновац су убијени, заклани мој деда Михајло Мијо Лазански и мој стриц Мирослав Лазански, по којем сам ја добио име. Они су били антифашисти, помагали су устанак против немачког окупатора. Ухваћени су од стране усташа и послати у логор Јасеновац. Можда ви у Русији не знате, али Јасеновац је, по начину убијања људи, најстрашнији логор на територији Европе. Немци су у Аушвицу спаљивали људе у крематоријуму, претходно из убијајући гасом. Прво их убију гасом, а потом их спаљују. У усташком логору Јасеновац, на територији квислиншке државе НДХ, биле су Пицилијеве пећи. Ту су живи људи спаљивани. То је јединствен случај у Европи – рекао је Лазански.

https://youtu.be/Dckm9ec79W8

Амбасадор је указао на чињеницу да су се и немачки генерали згражавали над злочинима у Јасеновцу.

– Чак су се и немачки генерали Вермахта тиме скандализовали. У Јасеновцу је постојао нож, тзв. „србосјек“, који се качио за руку и који је омогућавао клање великог броја људи у малом временском периоду. У Јасеновцу је, према званичним подацима југословенских комисија после Другог светског рата, убијено око 700.000 Срба, Јевреја, Рома, Хрвата комуниста и неколико Словенаца антифашиста, међу којима и мој деда и мој стриц – казао је он.

Лазански је казао да је Јасеновац био дуго запостављана тема у СФРЈ, а све у име братства и јединства.

– СФРЈ је после Другог светског рата дуго запостављала питање Јасеновца у име националног поверења и братства и јединства. Сад видимо да је то било погрешно због догађаја из 1991. године и то је био, на неки начин, покушај ревизије историје Другог светског рата. Тек у задњих осам година, захваљујући напорима Владе Републике Српске и захваљујући члану Председништва БиХ из редова српског народа Милораду Додику и председнику Србије Александру Вучићу, прича у Јасеновцу и план да се подигне велико спомен подручје жртвама Јасеновца је дошло у први план. Јасеновац је симбол геноцида над српским народом у Другом светском рату, као што је Аушвиц симбол Холокауста и геноцида над јеврејским народом у Европи – рекао је Лазански.

Амбасадор Србије у Русији је истакао да Србија не дозвољава покушаје ревизије историје.

– Данас кад имамо покушаје ревизије историје Другог светског рата, када неки кругови моћи на западу покушавају да умање допринос народа СССР-а и велику победу Црвене армије у Другом светском рату. Ми у Србији то не дозвољавамо. Ми знамо ко је победник Другог светског рата, а то су пре свега Совјетски Савез и Црвена армија. Кичма немачког Вермахта је сломљена у Стаљинграду. Ми смо свесни да смо са руским народом били савезници и у Првом и у Другом светском рату. Ми то савезништво негујемо и данас и захвалан сам организаторима ове изложбе овде – изјавио је он.

Лазански је рекао да и дан данас, када падне ниво Саве, могу се видети људске кости жртава Јасеновца.

– То је био најстрашнији логор у поробљеној Европи где је било и одвајања деце, која су слата у један логор. Место где су људи убијани на најмонструознији начин. Нигде у Европи у концентрационим логорима није постојао логор за политичке затворенике као у Јасеновцу. Звао се „Јасеновац 3Ц“, он је био логор у логору. У том логору није било ни крова, ни стрехе. Људи су живели на отвореној ледини. Нису имали ни храну, ни воду. Умирали су од глади и тамо се појавио канибализам. У Европи. По томе је Јасеновац јединствени пример. То је било најстрашније место злочина, фабрика смрти. И дан данас када падне ниво Саве, можете да видите људске кости жртава тог логора. Нажалост, Јасеновац је највећи српски град под земљом – изјавио је амбасадор.

Преузето са: novosti.rs

Нема коментара

Напишите коментар