Херцеговци у Новом Саду осми пут организују акцију добровољног давања крви

Млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, који су последњих година постали препознатљиви по хуманитарнимм активностима, након љетне паузе у завичају настављају са својим радом на реализацији богатог Програма за ову годину.

Акција добровољног давања крви биће одржана 09.09.2019. године у периоду од 8.00 до 13.00 часова у просторијама Завода за трансфузију крви Војводине, улица Хајдук Вељкова 9а у Новом Саду.

– Осму акцију добровољног давања крви и овога пута реализујемо уз велику помоћ и у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине. За разлику од свих претходних акција у организацију ове акције укључило се и Удружење студената Републике Српске у Србији. Такође по први пут, ова осма акција, биће организована у склопу добро познате манифестације “Дани Српске у Србији 2019“ коју већ годинама организује Представништво Републике Српске у Србији. На тај начин ову привредну, културну манифестацију смо мало “обогатили“ и хуманом акцијом
 – истиче један од организатора испред Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији Бојан Миленић.

До сада на акцијама у Новом Саду прикупљено је преко 400 доза крви, а база даваоца крви Удружења херцеговаца прешла је бројку од 200 младих хуманих људи.

– Поред наших земљака на акције се одазивају и наши пријатељи и колеге што нас све посебно радује. Поред хуманог геста самог давања крви истински се трудимо да будемо добри домаћини. Желимо да сви који дођу на акцију осјете ту чувену херцеговачку топлину и гостопримство. Важно нам је и како се ти исти даваоци осјећају послије акција. На њих нисмо заборавили ни током обиљежавања Свјетског дана давалаца крвим, али и другим активности – напомиње Миленић.

Он позива све чланове Удружења и земљаке који живе у Новом Саду да се придруже.

– Позивамо сва завичајна Удружења јер ова акција је у склопу манифестације “Дани Српске у Србији 2019“ и управо на овај начин желимо да окупимо све, без обзира да ли је неко из Херцеговине, Босне, Лике, Крајине и осталих српских крајина. Већ неко вријеме покушавамо и друга завичајна Удружења (којих има доста у самом Новом Саду) да анимирамо и укључимо у организацију акција давања крви. Ако би свако завичајно Удружење организовало макар једну акцију годишње и прикупили по 50 доза крви свакако би то била једна озбиљна количина крви и тада не би било проблема у функционисању бројних лијечења. Морамо да будемо свјесни да је крв увјек потребна и да никад не знамо када може затребати нама или неком нашем ближњем – поручују млади из Удружења.

За све додатне информације организатори су на располагању:

065 9865 093 Бојан

065 460 5227 Марко

064 228 9246 Милан

Преузето са: slobodnahercegovina.com

 

Нема коментара

Напишите коментар