Хоће ли Срби у Мостару коначно имати аутентичне политичке представнике?

Послије дванаест година, у децембру би требало да буду одржани локални избори у Мостару. До сада, српску заједницу у политичком смислу, заступали су представници политичких партија са хрватским и бошњачким предзнаком.

Прошле седмице постигнут је историјски споразум СНСД, СДС и српских удружења о заједничкој листи за мостарске изборе. То виде као јединствену шансу да у Градском вијећу српску заједницу представљају аутентични српски представници.

Споразумом од прошле седмице, чијем потписивању је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, српски политички и представници удружења овјерили су заједничку листу „Остајте овдје заједно за наш Мостар“. За носиоца листе једногласано су изабрали доктора Велибора Миливојевића, рођеног Мостарца, хирурга и директора Болнице у Невесињу. Каже да је за легитимне представнике Срба, осим евидентне подршке институција Српске, на теренуе потребан рад и јединство.

– Кроз то јединство, просперитену политику коју желимо да покажемо, морамо доћи до сваког гласача који има право да гласа. Сви људи који су живјели 1991. године у Мостару имају право да гласају, а на нама је да све те људе окупимо и  афирмишемо – истакао је Миливојевић.

Први корак је регистрација за изборе. Да би били и политички народ, и да би имали аутентичне представнике, потребан је сваки глас. Највише их је у расијању.

Младен Крњеушић, предсједник Градског одбора СНСД Мостар, истакао је да ће бирати аутентичне и легитимне представнике, те да више неће бити сврставани на једну или другу страну.

– Овим путем упозоравам да нема више једне или друге стране, наши одборници ће радити у интересу Срба и свих грађана Мостара – навео је Крњеушић.

На тај начин били би превазиђени и анимозитети. Глас за јединствену листу јединствена је и прилика да буду обједињени гласови Срба који живе у Мостару и у расијању.

– Мислим да би тада постојала могућност за аутентичне представнике, јер свједоци смо да Срби који су били на листама других партија, првенствено ХДЗ и СДА, нису се борили у оноликој мјери да се право Срба поштује у Мостару – рекао је Љубиша Таминџија, потпредсједник Градског одбора СДС Мостар.

Миливојевић је нагласио да ће се залагати за равноправност српског народа у пуно бољем Мостару, те да желе да буду  фактор помирења.

– Наш циљ је да не буде само добро Србима, него и свим Мостарцима – истиче носилац заједничке листе „Остајте овдје заједно за наш Мостар“.

Да би имали легитимне представнике, из двије политичке партије калкулишу бројком од око 2.500 гласова. Са више гласова, није искључена могућност да имају три одборника и свој клуб.

Крњеушић упозорава да је основно да се морају чувати од куповине српских гласова, јер већ имају индиције да појединцима нуде радна мјеста, да донесу одређен број гласова.

Представници двије политичке партије позвали су Мостарце да без страха искажу политичко опредјељење. Предстоји им рад на терену и враћање повјерења, у циљу, како кажу, испуњења великог националног и грађанског питања.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар