Хрватска оптужила двојицу Срба за ратни злочин на подручју Раковице и Коренице

Ријечко жупанијско државно тужилаштво оптужило је Драгана Бешира (81) и Слободана Ђорђевића (81) да у јесен 1991, као команданти српских паравојних јединица, нису спречили убиства 32 хрватска мештана на подручју Раковице и Коренице и тако починили ратни злочин против цивила.

Оптужени, напомиње тужилаштво, имају пребивалиште на територији Србије и нису доступни хрватским правосудним органима.

Не наводећи идентитете оптужених српских држављана, ријечко тужилаштво је у уторак објавило да је Бешир окривљен у својству команданта Општинског штаба Територијалне обране Кореница, а Ђорђевић као командант „Истуреног командног места” (ИКМ) 13. Корпуса ЈНА на Мукињама.

Они се терете да су ратни злочин против цивилног становништва починили током координираног напада паравојних јединица Територијалне одбране такозване САО Крајине, потпомогнутих комбинованих јединица ЈНА и других добровољачких јединица под командом ИКМ-а, преноси Танјуг.

Напад је, наводи тужилаштво, извршен на места Ваганац, Смољанац, Сертић Пољана, Растовача и Корана те Дрежник Град, Липовача Дрежничка, Грабовац, Дрежничко Селиште, Ириновац, Оштаријски Станови, Чатрња, Брајдић Село, Липовац и Раковицу, која су била насељена претежито хрватским становништвом.

Становништво је, стоји у оптужници, било изложено неселектираном и прекомерном гранатирању без одабира војних циљева, разноврсним топничким и ракетним оружјем. Бешир и Ђорђевић оптужени су да, након заузимања нападнутих хрватских територија, као команданти нису спречили убијање цивилног становништва те паљење породичних кућа и привредних објеката.

Тврди се да су у том периоду убијена 32 цивила и разрушен и спаљен већи број стамбених и привредних објеката. Ђорђевића терета да је 26. септембра 1991., као командант ИКМ-а, наредио да се с кореничког брда Вишњевача ракетира камп Грабовац, у којем су биле смештене избеглице из Коренице.

Током тог напада од последица експлозија погинуло је троје цивила, а више њих је тешко повређено, пренела је Хина.

Д.И.Ц. Веритас

Нема коментара

Напишите коментар