In memoriam: Преминуо велики добротвор Милан Маријанац

Уочи Светог Николе, 18. децембра напустио нас је велики човјек, Јањанин, Милан Маријанац власник компаније Виторог. Иза себе је оставио петоро дјеце и супругу. Ожалошћени су његови многобројни пријатељи, његови земљаци Јањани…

Сахрањен је 20. 12. на Новог гробљу у Новом Саду, 15 свештеника је испратило Маријанца на вјечни починак уз присуство око 2.000 људи.

О Милану Маријанцу су говорили његови ријатељи из ЗУ Јањана наглашавајући да нема ријечи утјехе које би их умириле.

–Отишао је највећи и најбољи од свих нас. Нисмо били свјесни његове величине док нас није заувијек напустио. Не постоји област које се дотакао да у свакој од њих није био најбољи.

Почели су од мале продавнице намјештаја деведесетих да би стигли до сопствене производње намјештаја Виторог на више од 30.000 метара квадратних. Како је стецао Марјанац није заборављао своје рођаке пријатее и несебично им помагао.

– Несебично је бринуо за многобројну родбину и родбину његове супруге и трудио се да им обезбиједи посао и егзистенцију.

Кажу да је било мало оних који су од Милана Маријанца затражили помоћ, а да је нису добили.

– Помагао је свима и свагде, сиромашнима и болеснима, као и разним институцијама – школама, црквама, болницама, дјечјим вртићима, спортским колективима и спортистима. Посебно се истицала његова помоћ цркви, како у Јању тако и у Војводини. Ту предњачи црква у Ветернику, за коју је посебно био везан – рекли су нам из ЗУ Јањана и додали да се након литургије поводом Светог Николе у ветерничкој цркви  одржало  опело баш за њега, као њеног добротвора.

Како његови Јањани свједоче од манастира Глоговац направио је духовно средиште Јања, које је сада мјесто ходочашћа, не само Јањана, већ и вјерника из удаљених крајева.

– Његове побожност је свима нама била примјер. Постио је за сваки пост и  причешћивао се. Сваког свеца и сваке недјеље присуствовао је литургијама.

Основао је и Завичајно удружење Јањана и дуги низ година га сам финансирао. Организовао је свечане годишње скупштине и славе.

– Утемељио је Јањски вишебој,  догађај по коме је Јањ чувен надалеко. Увијек је са поносом носио народну ношњу. Све оне пјесме у којима се помињу Јањ и Јањани, које пјевају крајишке групе чују се захваљујући Милану Маријанцу иако он то није никада посебно истицао. Основао је и КУД Јањ Стројице, које је израсло у озбиљну културну  институцију, која баштини наше обичаје.

Сви они који су га вољели и познавали истичу да ће његова велика и хумана дјела као и посвећеност Јању  остати путоказ свим генерацијама Јањана које долазе и трајаће док је Јања и Јањана.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар