АКТУЕЛНО:

Јовановић: Српској независно од статуса КиМ припада неотуђиво право на самоопредељење

НЕКАДАШЊИ министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић поручио је да се може на разне начине оспоравати, па чак и силом спречавати, али да се српском народу у Републици Српској ничим не може ускратити принципијелно право на самоопредјељење.

Јовановић је нагласио да није исправно повезивати права Републике Српске и Косова и Метохије јер „српском народу у Републици Српској, независно од свега, па и од статуса Косова и Метохије, припада неотуђиво право на самоопредељење и то му право нико не може одузети“.

Он је указао да је Марти Ахтисари у књизи „Мисија у Београду“ написао: „Не смијемо подржавати отцјепљење косовских Албанаца од Србије, јер ће онда, природно, Срби из БиХ тражити присаједињење Србији“.

„То је прагматично из угла политике, али ми се на Косову и Метохији морамо залагати за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, нашим Уставом и међународним правом и то је независно од сваког другог питања“, рекао је Јовановић за „Политику“.

Јовановић је поручио да Запад може да размишља о трговини или трампи, али да Београд не би смио то да прихвати.

Он је нагласио да не зна да ли су Американци средином деведесетих година прошлог вијека били близу идеје да српском народу у Републици Српској признају право на независност и присаједињење Србији, али да тадашње југословенско руководство то јесте тражило.

„Позиција политике ондашњег руководства и свих који су учествовали у преговорима је била да, као и други народи, када је кренуло разбијање Југославије, и српски народ оствари право на самоопредељење. Било је ту отпора, јер је Југославија разбијена да би се разбила компактност српског народа“, указао је Јовановић.

Јовановић је нагласио да су на томе посебно били ангажовани Нијемци и Британци.

„Иста та Немачка, којој се са правом спочитава да сада наоружава косовске Албанце, сетимо се да је почетком деведесетих година тајно наоружавала Хрватску“, рекао је Јовановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик недавно је изјавио да ће предсједнику Србије Александру Вучићу написати став Српске о томе да је „немогуће разговарати о евентуалном одвајању Косова или неком посебном статусу, а да се у томе не разговара и о неком посебном статусу Републике Српске“.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар