Клуб Гачана подржао акцију „Испружите руку за живот“

  • У суботу, 10. јуна, у сусрет светском дану добровољног давања крви, Удружење оболелих од мултиплог мијелома Србије организовало је акцију добровољнog давања крви у Панчеву.

Ово малигно обољење настаје из плазме ћелија које производи коштана срж, а последице обољења се одражавају на функционалност имунолошког система, здравље костију, као и на остале органе. Иако је у питању један од најтежих канцерогених типова обољења, свест о овој болести није распрострањена у јавности, па је организација једне овакве акције била неопходна. Оболели од мултиплог мијелома зависе од крви добровољних давалаца, и унапред су желели да се одуже својим суграђанима обезбеђујући крвне залихе за пацијенте којима је она неопходна.

Нека нова лица у Клуба Гачана

На основу података које је објавио панчевачки Црвени крст, тог дана се пријавило 110 добровољних давалаца, а крв је успешно дало 91 од њих. Осећајући важност оваквих акција, Клуб Гачана у Београду се одазвао позиву и сакупио 20 људи добре воље, који су тог дана с поносом ходали панчевачким улицама до две локације где је крв вађена. Поред Југослава Шуковића и Немање Слијепчевића, у овој акцији се истакао подмладак Клуба Гачана, који чине Алекса Пјешчић, Милош Миловић, Срђан и Владан Црногорац.

Шетња Панчевом до давалишта крви

Након успешне акције, донори су дочекани у просторијама кафеа Галерија, где им се обратила организаторка догађаја.

„Више од 100 добровољних давалаца одговорило је на позив Удружења”, рекла је Снежана Додер, председница Удружења.

Она се захвалила Црвеном крсту Панчево и Заводу за трансфузију Војводине, без којих, како је рекла, идеја Удружења не би била остварена. Такође, изразила је своју благодарност свим пријатељима и партнерима – локалним привредницима и великим српским компанијама – који су подржали организацију панела и радионица за добровољне даваоце и чланове Удружења.

Снежана Додер председница Удружења оболелих од мултиплог мијелома Србије

„На овај начин смо желели да се одужимо свим добрим даваоцима који редовно дају крв, а чији смо ми, оболели од мултиплог мијелома, примаоци. Захваљујући свим тим људима великог срца ми примамо наше терапије – кроз трансфузију матичних ћелија и трансфузију крви.“

Снежана је, у име удружења, доделила захвалнице Завичајном клубу Гачана и колективу ОШ Јован Јовановић Змај, који је обезбедио чак 40 учесника ове хуманитарне акције. Гостима догађаја се обратила и секретар Црвеног крста Милица Тодоровић, изразивши своју част и задовољство што су били део манифестације која је у фокусу имала добровољне даваоце крви.

Немања Слијепчевић преузима захвалницу у име Клуба Гачана у Београду

„Велика ми је част и задовољство што смо део манифестације која је у фокусу добровољне даваоце крви. Настојимо да сачувамо њихово здравље, пре свега због њих самих, али и зато што је њихова улога најдрагоценија у нашем друштву. Добровољни даваоци крви су најмања, али најхуманија породица, људи који не траже ништа, а заузврат дају своју крв, оно што не може да се купи новцем”.

Др Радмила Раилић Ристовска, трансфузиологија на панелу организованом након акције истакла је важност добровољног давања крви.

„Ако крви има довољно безбедни смо сви, безбедни су наши најближи. Није довољно давати крв само када нас позову да је дамо”, рекла је Раилић Ристовски и додала да живот оболелих од мултиполог мијелома зависи и од добре воље грађана који дају крв.

Др Радмила Раилић Ристовска

Након панела, гости су имали прилику да посете радионице организоване за добровољне даваоце крви и чланове Удружења. Радионице су обухватиле информације о здравственим предностима давања крви, мерама безбедности, као и наставу о превенцији болести и побољшању општег здравља здравијом исхраном и здравијим начинима живота.

Ова хуманитарна акција представља важан корак у освешћивању јавности о значају добровољног давања крви и прикупљању неопходне крви за лечење оболелих.

Владан и Срђан Црногорац

Иван Слијепчевић, Милош Миловић и Алекса Пјешчић

Иван и Немања Слијепчевић

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар