Косидба у Бачком Добром Пољу

У Бачком Добром Пољу одржана је 12. по реду косидба у организацији Удружења “Војвођанска косидба“ и Туристичке организације Врбас. Зачетник манифестације косидба у Бачком Добром Пољу је Радоје Раонић. Међутим, у једном тренутку је одржавање престало, те је организацију целог догађаја на себе преузела Цвијета Кнежевић, председница Удружења “Војвођанска косидба“, која је косидбу, као симбол свог завичаја, желела да сачува од заборава. Цвијета не крије одушевљење реализацијом самог догађаја али и одзивом који је међу учесницима и посетиоцима сваке године све већи:

– Косидба је нешто што ме подсећа на Котор Варош и село Гелић одакле сам дошла у Бачко Добро Поље. Пoред тога што желим да косидбу и друге дисциплине, које овде представљамо, сачувамo од заборава, циљ ми је да те активности пренесемо младим генерацијама. Сваке године се организација подиже на виши ниво и све већи је број учесника, али и гостију и посетилаца. Посебно сам захвална људима који подржавају овај догађај и који помажу да се очува традиција одржавања косидбе. У том смислу посебну захвалност дугујем Покрајинској влади Војводине, Фонду за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Представништву Републике Српске у Србији, Савезу Срба из региона, Општини Врбас, Месној заједници Бачко Добро Поље и Удружењу Крајишника Змајево.

Косидбом у Бачком Добром Пољу отворена је сезона ових традиционалних манифестација које поред такмичења у косидби, навлачењу конопца, бацању камена с рамена, скакање у џаковима, укључују и културно-уметничке програме и наступе уметника. Своје вештине у кошењу приказали су такмичари из Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе. У кошењу су се, поред мушких косаца, опробали и жене и деца. У такмичењу у косидби у мушкој категорији прво место припало је Недељку Керлецу, друго место освојио је Небојша Спасојевић, док је треће место заузео Зоран Ракита. Прва међу женама такмичења у кошењу била је Стојка Беатовић, друга је Стојна Дукић, а трећа Сања Шошкић. Међу најмлађим такмичарима прво место освојио је Милош Шкорић, на другом месту је Вук Малиновић, док је трећи био Стефан Керкез. У такмичењу бацања камена с рамена прво место освојио је Бранислав Љубовић, други је био Горан Ћоралић, док је треће место заузео Давор Шодоловић. У дисциплини навлачења конопца прво место освојила је екипа Завичајног удружења “Мањача“, друго место припало је Завичајном удружењу Јањана, а за треће место су се изборили представници Удружења “Војвођанска косидба“ из Бачког Доброг Поља.

Уз такмичарски део гости и сви присутни могли су да уживају у културно-уметничком програму и извођењу хора “Бачки певачи“ из Врбаса, који су отпевали химну. Стихове Мике Антића песме “Војводина“ говорио је Миљан Мићуновић, а наступала је и женска певачка група Српског културног центра “Вук Караџић“ из Бачке Тополе. Затим су се низале уметничке изведбе гуслара Милоша Лакетића испред Културно-уметничког друштва гуслара “Његош“ из Врбаса, Владимира Раца члана Културно-уметничког друштва “Вук Караџић“, гуслара Ђорђа Павловића испред Културно-уметничког друштва гуслара “Вук Мандушић“ из Врбаса, песника Ранке Срдић и Благоја Баковића. У забавном делу програма госте и учеснике забављао је певач Миломир Миљанић – Миљан.

                                                                                              Новинар Српског кола

                                                                                              Драгана Шиповац

                                                                                              Фотографије: Конија Чича

Нема коментара

Напишите коментар