Крајишник Момир Станишић најбољи физичар у Србији

Млади новосадски физичар Момир Станишић, који похађа први разред смера за информационе технологије Електротехничке школе “Михајло Пупин” у Новом Саду крајем марта освојио је прво место на републичком такмичењу из физике, које је организовано у Политехничкој школи у Суботици. Овом талентованом ученику је школа коју похађа платила трошкове седмодневног боравка у Истраживачкој станици “Петница”, а такође и обезбедила смештај и храну у хотелу за два дана проведених на државном такмичењу из физике у Суботици. Момир од шестог разреда основне школе осваја прва места на такмичењима из физике, а за ову годину је завршио свој такмичарски циклус јер се Српска физичка олимпијада организује за ученике завршних разреда основних и средњих школа. У интервјуу за НсХронику Момир говори о свом таленту и усавршавању из области физике, боравку у Петници и даљим плановима у научно-ученичкој каријери.

Крајем марта си освојио прво место на овогодишњем државном такмичењу из физике, колико дуго си се припремао за ово такмичење?

– С обзиром на то да на такмичења из физике идем још од шестог разреда, одлучио сам да ову традицију наставим и у средњој школи. Већ у првом разреду успео сам да остварим заиста изванредне резултате, прво место на окружном, али и прво место на државном такмичењу из физике, које је ове године одржано у Политехничкој школи у Суботици. Као и досадашња такмичења и ово је било још једно лепо искуство које ћу дуго памтити. Утисак са овог такмичења свакако појачава моменат када сам видео своје име на врху ранг листе, коју смо сви ми такмичари нестрпљиво ишчекивали. На свој успех сам свакако још поноснији јер сам један од ретких ученика стручних електротехничких школа са овако запаженим резултатом. Али, никако не треба занемарити сав труд и рад који је потребно уложити да би се овакав резултат остварио. Пре свега, потребно је редовно вежбање, наравно онолико колико друге обавезе дозвољавају. Са припремама је потребно почети што раније, изокола, упознајући се полако са новим градивом, да би се почетком другог полугодишта започело са интензивнијим припремама. Припреме су се, као и до сада, базирале на решавању задатака са прошлогодишњих такмичења. Лакшем раду свакако је допринело логичко размишљање које сам стекао у основној школи.

Као истакнути млади физичар, који од шестог разреда осваја награде на државним такмичењима из физике, био си полазник зимског курса у Истраживачкој станици “Петница”, смер Примењена физика и електроника. Какви су твоји утисци о похађању курса у Петници?

– Поред такмичења, ове године био сам и полазник зимског семинара “Примењена физика и електроника” у Истраживачкој станици „Петница“. Курс је трајао недељу дана, током којих смо имали интензивна, али и занимљива предавања. Предавања су била веома разноврсна, од физике и математике, преко електронике, дигиталне обраде таласа, радара, логичких струјних кола, машинског учења, па све до дигиталне обраде слике.

Како изгледа један радни дан младих физичара у “Петници”? Да ли си био у прилици да ту упознаш још неке младе физичаре из Новог Сада?

– За радни дан у “Петници” би могло да се каже да је све, само не досадан. Дан почиње јутарњим састанком око девет часова, након кога следи доручак и потом предавања, која трају током целог дана, са паузама за ручак и вечеру. Поред предавања, полазници добијају и задатке, као што су семинарски рад о неком стручном термину и пројекат из програмирања у пyтхон-у. Полазници “Петнице” долазе из свих крајева Србије, али и из околних земаља. На семинару сам стекао много нових пријатеља, од којих је један број, између осталог, и из Новог Сада.

Приликом твог конкурисања за Петницу препоруку комисији доставила је твоја наставница физике из основне школе, Татјана Пивнички Николин, која те спрема за физику од шестог разреда и која је највише заслужна за твој успех. Колико ти сада, када си у средњој школи, значи наставак сарадње и консултовање с њом, узимајући у обзир чињеницу да она то ради добровољно, без материјалне накнаде?

– Поред уписа у средњу школе, ове године је новина свакако била и промена професора. Ментор за овогодишње такмичење била ми је професорка физике Јасмина Родић Чоловић. Током припрема за такмичење имао сам велику помоћ и моје наставнице из основне школе „Светозар Марковић Тоза“, Татјане Пивнички Николин. С обзиром на то да смо наставница и ја до сада већ развили делотворан систем рада, веома ми значи што и даље могу у сваком тренутку да се са њом консултујем. Затим, велику захвалност дугујем и Електротехничкој школи „Михајло Пупин“, која је подржала мој одлазак у “Петницу” и на државно такмичење у Суботицу, као и разредној, Данијели Кузминац, која је имала разумевања за моје изостанке из школе.

Који су твоји даљи планови у каријери младог физичара?

– С обзиром на то да ме је електроника и све што је са њом у вези одувек занимало, планирам да се у будућности бавим електротехником, прецизније информационим технологијама. То је уједно и разлог зашто сам уписао смер електротехничар информационих технологија. Након завршене средње школе волео бих да упишем Факултет техничких наука у Новом Саду.

Преузето са: nshronika.rs
Аутор: Анђела Зец
Фото: Приватна архива

Нема коментара

Напишите коментар