АКТУЕЛНО:

Култура спојила Србе из Ријеке и Вуковара

Наступом културно-уметничких друштава из Ријеке и Вуковара, у суботу 10. октобра започели су трећи по реду Дани српске културе у Ријеци.

Ријечки пододбор СКД „Просвјета“ организатор је манифестације која ће трајати више дана, а која се састоји од неколико различитих програма. На свечаном отварању манифестације наступио је Ансамбл народних игара СКД „Просвјета“ из Вуковара, Српско културно друштво „Вретено“ из Ријеке као и вокални солиста Живојин Јергић уз пратњу Тамбурашког оркестра вуковарске Просвјете.

– Ради се у низу манифестација које организујемо на начин да траје око месец дана, а да обухваћа српски етно идентитет. Програм се наставља 24. октобра такође једним културно-уметничким програмом, а покушаћемо направити и неколико изложби локалних уметника који се баве сликарством или фотографијом. Организоваћемо и неколико културних вечери са нашим књижевницима, али због ситуације са пандемијом коронавируса нисмо сигурни када ћемо добити термин – прича о плановима за овогодишње Дане српске културе у Ријеци секретарка ВСНМ Приморско-горанске жупаније и чланица СКД „Вретено“ Драгица Скорупан.

Управо због безбедносних мера проузрокованих пандемијом, као и на низу осталих манифестација, и овде је ограничен број присутних, па је тако у публици било око стотину посетилаца који су аплаузом испратили домаће фолклораше као и госте са истока Хрватске који су се представили Српским играма из западне Славоније, Подгрмечја, околине Ужица те западне Србије.

– Људи заиста воле да посећују овакве догађаје, поготово ако нам неко долази из других крајева Хрватске. Првих година знало се десити да је било и до 500 људи у публици па смо због тога и тренутне ситуације сада морали да ограничимо број присутних. Ово је први наступ друштва са вуковарског подручја. До сада су нам долазила друштва са Кордуна, Баније и из западне Славоније, сада нам треба доћи друштво из општине Шодоловци па волели да се на тај начин повежемо са Србима одавде до Вуковара – каже Драгица Скорупан за наш портал.

Прославе једне богате каријере

Суботњи програм био је посвећен и 65. годишњици рада фолклорног кореографа ријечког пододбора СКД „Просвјета“ Спасе Мутавског (82). Мутавски је рођен у Великом Средишту у Банату, а средњу школу је завршио у Вршцу где је имао обавезну фолклорну секцију, а паралелно је био члан и тадашњег КУД-а „Жарко Зрењанин“. Животни пут га је касније довео у Ријеку где је радио у једној шпедицијској фирми, а тамо наставља каријеру у Радничком културно-уметничком друштву „Бродоградитељ“ где је знао играти и до 80 пута годишње на комерцијалним наступима за туристе. После рата био је једна од оснивача Српског културног и духовног друштва „Ђурђевдан“ из Дрежнице где и данас, уз ријечку Просвјету, ради као кореограф.

– Манифестација је испала изванредно добро, публика и људи су веома задовољни, а уједно је и ријечки пододбор Просвјете искористио прилику да ми уручи признање поводом 65 година културноуметничког рада. Жао ми је што на овој прослави није било и мог пријатеља и колеге кореографа Радојице Кузмановића, са којим сам завршио многе летње школе фолклора, који је нажалост преминуо. Хвала свима што су се сетили да ми уруче признање. Кад сам видео младост из вуковарског ансамбла било ми је још драже јер код нас у Ријеци нема младих играча. Сада имам у плану да и овде оснујем један регионални ансамбл – емотивно прича Спаса о указаној чашти.

Ова манифестација започела је пре три године обележавањем 300 година православља у Ријеци и околини. Сваке године у организацију су укључени Веће српске националне мањине Приморске-горанске жупаније, локални пододбор Просвјете, Српско културно друштво „Вретено“ и градски ВСНМ. Такође један део трошка финансијски су помогли Приморско-горанска жупанија и Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србе у региону Владе Републике Србије.

О наредним догађајима везаним за Дане српске културе у Ријеци можете да пратите на фејсбук страници ријечке Просвјете.

Срби из Ријеке наступили и на програму под покровитељском Европске престонице културе

Осим наступом на Данима српске културе, српске институције из Ријеке ових дана учествовале су и на манифестацији „Порто етно“ која је организована под покровитељством пројекта „Ријека 2020. – европска престоница културе“.

– Ова манифестација окупила је представнике националних мањина, али и неких других мањинских група које живе и раде у Ријеци. Програм се састојао из два дела. Један је био изложба на којој смо приказали српску народну ношњу и обичаје, а други део је био заједнички концерт где је учествовала певачка група Српског културно-уметничког друштва „Вретено“. Цела манифестација била је медијски попраћена и уз подршку града и жупаније. Програм је био добро припремљен те подржан и од грађана и од локалних званичника – појашњава председник ВСНМ Приморско-горанске жупаније Зоран Станковић.

Преузето са: СРБИ.хр

 

Нема коментара

Напишите коментар