АКТУЕЛНО:

Линта пристуствовао парастосу убијеним Србима на Миљевачком Платоу

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта присуствовао је парастосу који се 21. јуна служен у цркви Светог Марка у Београду за Србе које су прије 28 година на Миљевачком платоу код Дрниша убили и масакрирали припадници Хрватске војске. Традиционални организатор парастоса било је Удружење породица несталих и погинулих “Суза” из Београда. Након парастоса, породице и поштоваоци жртава, представници избјегличких удружења и Линта положили су вијенце и цвијеће на Споменик српским жртвама страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку.

Линта подсјећа да је 21. јуна 1992. године Хрватска војска извршила агресију на Републику Српску Крајину нападом на Миљевачки плато у близини Дрниша. Током и послије хрватске злочиначке акције убијено је 40 Срба од којих 12 се још увијек налази покопано у заједничкој гробници у Книну и  њихови остаци нису предани породицама.   Седамнаест заробљених Срба је доживјело двомјесечно монструозно мучење у хрватским логорима прије размјене. Важно је нагласити да је био у питању  први већи напад оружаних снага Хрватске на Републику Српску Крајину након што је УНПРОФОР преузео улогу зашттних снага. И поред захтјева Савјета безбедности УН Хрватска је одбила да напусти то подручје што је био почетак кршења мировног споразума на штету крајишких Срба. Нажалост, тадашња власт у Србији и СРЈ није адекватно и снажно реаговала с циљем да се хрватске снаге повуку и да се мировни споразум поштује у цијелости.

Линта истиче  да су за овај монструозни злочин осуђена само двојица припадника Хрватске војске и то на свега три године што представља  дубоку увреду за српске жртве и чланове њихових породица. То само потврђује да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији оправдања злочина над Србима и легализације етничког чишћења српског народа са својих вјековних подручја. Линта поново позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних припадника Хрватске војске за наведени ратни злочин јер постоје чврсти и бројни  докази.  Док год се у Хрватској величају и славе ратни злочинци није могуће између успоставати нормалне међудржавне односе.

У Београду  21. јун  2020. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар