Линта: Србија да покрене борбу за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна својина и стечена права“

Споразум о сукцесији бивше СФРЈ закључен је прије 22 године у Бечу тј. 29. јуна 2001. године и ступио на снагу три године касније након потписа и посљедње земље сукцесора, Хрватске. Бечки споразум о сукцецији који садржи седам анекса о подјели имовине бивше СФРЈ потписале су тадашња Савезна Република Југославија, Хрватска, Словенија, Македонија и БиХ. За прогнане Србе, друге оштећене грађане и српске фирме најважнији је Анекс Г који се тиче приватне имовине и стечених права.

Хрватска и БиХ (Федерација БиХ) плански и смишљено крше Анекс Г у којем прецизно стоји да свим грађанима и правним лицима мора бити призната, заштићена и враћена имовина коју су имали на дан 31.12.1990. године у једној од држава насљедница бивше СФРЈ.  Такође, у Анексу Г пише и да ће било какво одузимање имовине под притисцима и пријетњама учињено након посљедњег дана 1990. године бити ништавно. По међународном праву и по Уставима Хрватске и БиХ Бечки споразум о сукцсији има јачу праву снагу од домаћих закона јер је потврђен у Сабору Хрватске и Парламентарној скупштини БиХ.

Линта позива Владу Србије да се обрати Комитету за људска права Уједињених нација и другим међународним организацијама са захтјевом да Хрватска и БиХ коначно почну да примјењују Анекс Г Бечког споразума о сукцесији. Стотине хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана, као и стотине српских фирми и других институција, не могу скоро три деценије да остваре своја имовинска и стечена права у Хрватској и БиХ.

У Београду  29. јун  2023. године

Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Коментари
  • Poštovanje Linta.Ova tema je veoma značajna za mnoge naše proterane ljude mnogo je vremena prošlo od tih dešavanja i mislimo da se mora agresivnije nastupati kako prema domaćim tako i međunarodnim institucijama u čijoj su nadležnosti ovi problemi.Ukazala mi se prilika da animiram i gospodina predsednika Vučića po ovom pitanju.Pomenimo da između ostalog mi proterani iz hrvatske čekamo da se reše naša pitanja,stanarskih prava,uzurpirane imovine pokretne i nepokretne seče naših šuma to su generacije naših predaka stvarale i u onom kršu i sirotinji sticali.I sad odjednom ti to uzmu .Pa pojedine porodice pored svega što im je oduzeto žive veoma teško a vreme prolazi.Predlažem i neke radikalnije poteze recimo u vidu protesta ispred nekih međunaridnih institucija mi smo zainteresovani za učešće.Pozdrav.

    петак, 30. јуна 2023.

Напишите коментар