десеторици трпињских Срба

Линта позива министарку правде Нелу Кубуровић да упути допис хрватском министру правосуђа Анти Шпрљи у коме ће затражити да се десеторици невино осуђених Срба из Трпиње преиспита пресуда и омогући право на праведно и поштено суђење

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта позива министарку правде Нелу Кубуровић да упути допис хрватском министру правосуђа Aнти Шпрљи у коме ће затражити да се десеторици осуђених Срба из Трпиње преиспита пресудa (K-Rz-4/2014.) из разлога низа неправилности које су почињене током суђења. Линта сматра, након упознавања са предметом и догађајима који су претходили хапшењу, да десеторици трпињских Срба који су осуђени за ратни злочин није омогућено право на праведно и поштено суђење. Они су због погрешног приступа и створене атмосфере, прије суђења и за вријеме суђења, унапријед били осуђени без да им је кривицу уопште требало доказивати. Створен је парадокс да су десеторица Срба из Трпиње морали доказивати своју невиност, умјесто да им је у судском поступку доказивана кривица.

Линта подјећа да је Жупанијски суд у Осијеку крајем 2014. године у скандалозном и политички мотивисаном процесу осудио на укупно 139 година затвора Стеву Пантића, Милисава Атанацковића, Mиленка Пантића, Ђоку Стајића, Зорана Ранковића, Зорана Гајанина, Симу Стевића, Жељка Вуковића, Мирослава Ковачевића и Јерка Мичића. У кривичном поступку испитано je око 80 свједока од којих ниједан свједок није дао било какав материјални доказ који би потврдио наводе из оптужнице, а посебно није доказано да је неко од осуђених убио или малтретирао хрватске цивиле и ратне заробљенике. Као доказе Линта истиче да су до хапшења у јулу 2013. године сва десеторица Срба живјели у Трпињи, те да нису били на списку осумњчених, оптужених и осуђених лица којег је Хрватска доставила српском Министартву правде.

Линта подсјећа да је Врховни суд маја 2016. године потврдио пресуде Жупанијског суда у Oсијеку у предмету десеторице трпињских Срба. Право на нову жалбу имали су Стево Пантић и Милисав Атанацковић јер су осуђени на максималну казну затвора од 20 година. Њихови адвокати су уложили жалбу на одлуку Врховног суда. Врховни Суд o жалбама Пантића и Атанацковића одлучује 4. априла 2017. године. У случају да Врховни суд уважи жалбу Пантића и Атанацковића и укине пресуду те је врати на поновно поступање Жупанисјком суду, кривични потупак би се поново водио испочетка за сву десеторицу осуђених Срба из Трпиње.

Линта истиче да се већ почео понављати опробани медијски сценарио пристиска, овај пут на Врховни суд, путем видео прилогa који је урађен под покровитељством хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић. У видео прилогу се појављује жена који говори како су јој у Трпињи убијени отац и мајка те да су за њихову смрт одговорни управо осуђени трпињски Срби, као и да је 139 година затворске казне мало за наводне злочине које су тобоже починили према хрватским цивилима и заробљеницима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар