АКТУЕЛНО:

Љекар душе – др Вукашин Лугоња

  • Херцеговина је земља великих пјесника и великих љекара, то је бар одавно извјесно. Али да се у једном њеном сину остваре и велики љекар и чудесан пјесник украс је и дар од самог Бога.

Свега доброг, хвала Господу, дао нам је – велике светитеље, дивне учитеље, ненадмашне слободаре, најбоље љекаре.

Љекар др Вукашин Лугоња угледни је и одавно народно познати љекар из Херцеговине који је већину радног стажа и професионалног успјеха стекао у Београду. Највише љекарско звање primarius-a остварио је радом у београдским болницама и клиникама. Херцеговину никад није заборавио и увијек јој се као мајци враћао. И враћа се.

`За вријеме рата 1991-1995. године био је предсједник секције здравства за Херцеговину у удружењу Срба из БиХ у Београду. Тада је добровољно радио у болници у Требињу и сав приход поклонио тој болници. `

Од муке до науке – била је добра и тешка судба дјечаку из посног љубињског краја у источној Херцеговини.

Основне академске студије из медицине уписао је и завршио на Медицинском факултету у Сарајеву. Ту је стекао, како ми је испричао, одлично знање из медицине које ће бити тек добра база за даље широко специјалистичко образовање.

Специјалистичке студије из анестезиологије и реаниматологије завршиће на Медицинском факултету у Београду. Тако ће постати први специјалиста ових медицинских области кога је добила требињска болница.

Дио радног стажа провео је и у болници у Дубровнику. Прича ми да је у дубровачкој болници имао добре учитеље, али и велике животне увиде.

– Упорно су инсистирали да у медицинску документацију уписујем `Kirurgija`, а ја сам бескомпромисно и истрајно писао – Хирургија. Језик на коме сам образован и учен нисам желио погазити ни за ту једну ријеч.

Био је предавач у Медицинској школи у Требињу, а у историји Опште болнице Требиње, чију монографију је такође написао поводом 55 година њеног рада, остаће упамћен као оснивач Интензивне његе као засебног болничког одјељења.

– До тада је Интензивна њега радило као дио требињске Хирургије, а ја сам желио да у Требињу имамо оно што је постојало на Војно-медицинској академији у Београду.

` Увео је најсавременије методе анестезије у разне хируршке гране Опште болнице у Требињу, примјенио први пут респиратор-вјештачка плућа у интензивној њези.
Зачетник је акупунктуре и терапије бола коју је завршио на Војно-медицинској академији у Београду, упоредо са пост-дипломским студијама. `

***

Др Вукашин Лугоња је и пјесник. Његова збирка медитативно-духовне поезије смисла ускоро ће бити представљена под именом
„И небеса су камену на колена пала“.

То је заправо истински љекарски псалтир у коме један остварени човјек, наш човјек, уједно врхунски љекар, потврђени хуманиста и родољуб, стиховима као саћима сабира мудрости из великог личног искуства, лијекове за људску патњу из широког љекарског рада и живот испуњен смислом и Господом Богом као оно највише што човјек и љекар могу постићи.

За насловну страну своје пјесничке збирке др Лугоња је чудесним путевима тог истог смисла одабрао моју фотографију манастира Завале и Поповог поља. Та фотографија нас је данас спојила.

Горан Лучић са др Вукашином Лугоњом у Београду

Књигу са дивном посветом добио сам на поклон од доктора Лугоње а позван сам и да будем један од учесника на главном представљању пјесничке збирке у Требињу.

 

Горан Лучић

Нема коментара

Напишите коментар