Милош Тркуља из Босанског Петровца побједник 23. косидбе у Буковцу

  • Милош Тркуља из Босанског Петровца побједник је косидбе на Селишту изнад Буковца код Новог Сада , која је одржана у склопу 23. Завичајног збора у организацији ЗУ Мањача“ из Буковца и Савеза крајишких удружења из Новог Сада.

У име Представништва Републике Српске у Србији, које већ девет година подржава манифестацију, учеснике је поздравио савјетник за културу Представништва Борислав Максимовић који је истакао важност очувања српске културе и традиције.

„Ваша преданост и труд су нам иизузето драгоцјени и желим да истакнем да ћемо увијек бити уз вас и пружити подршку свим пројектима чији је циљ очување наше традиције и културе“, рекао је Максимовић.

 

Славиша Рујевић предсједник Удружења „Српски крајеви“, Ранка Срдић Милић предсједник Савеза крајишких удружења, Борислав Максимовић савјетник за културу Представништва Р. Српске у Србији и Небојша Радивојша начелник Гламоча

Он је истакао рад и допринос Срба из Републике Српске развоју града Новог Сада и изградњи веза између Српске и Србије, те захвалио граду Новом Саду и његовим становницима за топли дочек и подршку.

„Кад ме питају зашто све ово радимо, одговарам да радимо да људи знају да још постојимо и да се још нисмо из Срба исписали“, истакла је Ранка Срдић Милић, предсједник Савеза крајишких удружења.

Манифестацији су присуствовали и замјеник градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац, директор покрајинског Фонда за избјегле и расељене Александар Ђедовац, начелник Гламоча Небојша Радивојша, начелник Грахова Урош Ђуран, предсједник Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић и начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић.

Такмичење у спортско-витешким дисциплинама – кошење траве

У оквиру манифестације организовано је такмичење у спортско-витешким дисциплинама: кошење траве, бацање камена с рамена, скок у даљ, надвлачење конопца, надвлачење штапом, варизање, клисање и крмање.

У оквиру културно-забавног програма наступила су културно-умјетничка друштва „Петар Кочић“ Мркоњић Град и „Милица Стојадиновић Српкиња“ из Буковца, пјевачка група КУД-а „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, појац и мелод Никола Мијовић, сестре Црномарковић и Сара Хамовић.

Наступили су и народни гуслар Петар Мишовић, братски дует „Пркос“ – Вања и Ђорђе Туропољац, „Крајишници из Кнежева“ и „Крајишници с Фрушке горе“, као и групе „Синови Мањаче“„Браћа Росић“.

 

Представништво Републике Српске

 

Нема коментара

Напишите коментар