Mарија Ловрић Бурсаћ – Банијка великог срца

Марија Ловрић Бурсаћ, Банијка великог срца, сачувала је хуманост у себи и поред мукотрпне борбе која ју је пратила кроз живот.

Како су у њеном граду – Лебане, маске брзо нестале због епидемије изазване корона вирусом, она је одлучила да их шије и поклања. Сашила је више од 150 маски, и неће стати на том броју.

Дошавши послије Олује у Бојник није могла да добије стално запослење и почела је да брине о старим, немоћним лицима, па ју је тако и ова епидемија затекла код једне баке, те се послије 17. марта више није враћала кући већ је остала из безбједносних разлога са баком.

Рођена Банијка, удата у Плавно са сјетом се сјећа времена проведених на Банији и у Далмацији. Радила је као медицинска сестра на неурохирургији и педијатрији у Книну.

– Олуја ме је задесила на радном мјесту, у Медицинском центру у Книну. Живот послије Олује је мукотрпан и тада почиње наша борба када смо се доселили у Бојник. Послије смо се преселили у Лебане. Овдје за мене није било посла, поред свих квалификација и искуства, поред многобројних препорука – разочарано нам је рекла Бурсаћева.

Ипак, Марија није одустајала, већ се посветила хуманитарном раду. Учествовала је у разним пројектима, са дјецом и младима са сметњама у развоју, едуковала се за писање пројеката, за шта је добила сертификат, сертификат НСЗ са предузетништво, била је и волонтер Црвеног крста, али прилика за запослење је изостала, све је остало на празним обећањима.

– Са старим лицима радим већ 11 година, тако ме је и ова епидемија затекла код једне непокретне баке. И опет сам по ко зна који пут ставила друге испред себе. Све те обиласке старих, непокретних сам обављала пјешке, по сунцу и снијегу, сваки дан, некада бих знала да пређем и више од 10 километара дневно – рекла је Марија Бурсаћ за Српско коло.

Иако јој дозвола за кретање за вријеме полицијског часа, како би обилазила старе, може угрозити здравље, и сама се може заразити вирусом, она се ипак тој дозволи радује.

– То ми говори да су у мојој општини ипак схватили да сам друштвено корисна, без обзира на ризик да се могу заразити, то је мој пут, већ 40 година, пут медицинског радника – рекла нам је Марија Бурсаћ за крај нашег разговора поручивши свим Крајишницима да чувају своје здравље.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар