АКТУЕЛНО:

Мере дају резултате, али све може да „падне“ ако не сачувамо домове за старе

Министар здравља Златибор Лончар рекао је на конференцији за медије о коронавирусу да се налазимо у недељи када је могућност преношења вируса највећа. Наводи да је читав здравствени систем у другом режиму рада. Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је посебна осетљивост у домовима за старе, и да ту, како је навео „може све да падне“.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је у Србији у претходна 24 сата тестирано 2.159 особа, од којих је 275 било позитивно. Укупно је хоспитализовано 436, на респиратору је 146 пацијената.

До 15 часова данас укупно је тестирано 16.399 особа. У последња 24 сата преминуле су три особе, две жене и један мушкарац. Просечна старост је 68,6 година. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 74.

Лончар је навео да је на Инфективној клиници КЦ Србије, на Клиници за пулмологију 119 пацијената. У КЦ Ниш 163 пацијента. У КЦ Војводине лечи се 137 људи, у КЦ Крагујевац 72 особе, а у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 258 пацијената. У КБЦ Земун на лечењу је 340 људи, у КБЦ Звездара 341 пацијент, у Општој болница Панчево 130 особа.

У привременој болници на Београдском сајму су 323 пацијента. У хали „Чаир“ у Нишу и хотелу „Центротурист“ 361 пацијент. У привременој болници у хали 1 Новосадског сајма је 127 пацијента, у ВМЦ Карабурма у Београду – 65.

„То је број оних који се налазе на болничком лечењу. У Овом моменту је 441 здравствени радник позитиван на коронавирус. Њих 258 налази се у болници, са средњом и тежом клиничком сликом. Остали су у привременим болницама“, нагласио је Лончар.

Према његовим речима, у домовима за старе позитивна су 32 корисника, и они су збринути.

„У тим домовима је 13 запослених позитивно и они су збринути. У Дому у Смедереву, два корисника су преминула. За њих нема потврде о присуству ковида-19. Корисник је имао обострану пнеумонију. Епидемиолошке екипе су тамо, предузете су све мере и очекујемо резултате. Посебну пажњу обраћамо на домове за старе и на све мере да спречимо улазак коронавируса у старачке домове, као што радимо за болнице“, истакао је Лончар.

Оболели у просеку имали по 15 до 20 контаката

Лончар наводи да је битно да се налазимо у недељи која је најбитнија за нас и када је могућност преношења највећа.

„С обзиром на то да је коронавирус ушао у поједине редакције и новинске агенције, да има оболелих, став је био да спречимо да дође до могућности да се пренесе инфекција“, објаснио је министар здравља одлуку да на конференцијама за медије о коронавирусу нема новинарских екипа.

Епидемиолог др Предраг Кон је истакао да су стручњаци питани да ли су сагласни с тим и рекли су да јесу.

„Тај разлог је био да се пристане на онлајн. То се ради и у другим земљама. Нисмо видели никакав проблем у томе. Што се мене лично тиче, то и може и не мора, али сматрам да је коректно“, нагласио је Кон.

Златибор Лончар је навео да је сада велика вероватноћа да се вирус пренесе и да се настоји да се то спречи.

„У овом моменту је позитивно двадесет седморо деце и налазе се на посматрању. Сва деца су доброг стања и наставићемо њихово даље праћење“, казао је Лончар.

Ко наводи да су оболели од коронавируса у просеку имали 15 до 20 контаката.

„То се мења. То зависи од старости, од тога да ли је радно активан. Код старијих је тај број контаката неупоредиво нижи, и они су се задесно инфицирали. Да ли има битнијих промена не бих могао да одговорим, јер то нисмо посебно пратили“, истакао је Кон.

Здравствени систем у другачијем режиму рада

Лончар истиче да наш здравствени систем функционише у једном сасвим другачијем режиму рада.

„Пре свега захваљујући способности здравствених радника, и жељи да се прилагоде, ми смо дошли до тога да ове болнице које смо претворили у Ковид-болнице имају довољно лекара и сестара да пруже адекватну помоћ. Није било нимало лако то организовати и урадити. Неће бити лако ни убудуће. Грађани могу да нам помогну да слушају савете струке и лекара. Сви су у врло кратком року се прилагодили новом начину рада, прихватили нове препоруке и стандарде како се ради, јер ово је нешто што је захватило цео свет. Још једном хвала здравственим радницима за све ово што раде до сада“, казао је министар здравља.

Предраг Кон додаје да се искључују из посла одмах они који су позитивни, испитују се контакти здравствених радника, чак и они који немају никакве тегобе.

„И они се искључују с посла. Такву замисао смо имали унапред свесни да ћемо остати без кадра. Нажалост, треба дуго времена да се они врате на посао, јер морају да имају два негативна налаза. То престројавање у ходу ће касније да се описује као правилно понашање. Огроман је напор за све то. Сви здравствени радници који су позитивни одлазе у специјалне болнице, да би таквом изолацијом свесно учествовали у даљем спречавању ширења инфекције. И то је допринос тих лекара. Видећете на крају ће бити највише асимптоматских лекара“, рекао је Кон.

Најважније правовремено реаговати

Министар Лончар наводи да ће и специјалне болнице у бањама бити употребљене за оне са лакшом сликом.

„Њихови капацитети су такви да нам одговарају. Ако је нешто специјална болница претпоставља се да има кадар, и уз искусан кадар они ће нам бити сигурност. Када сте у том типу болнице, или у специјалној болници, најбитније је да се правовремено региструје промена или најава здравственог стања. Кад се то на време примети – пад сатурације кисеоника, промена у крвној слици, на плућима, немојте заборавити да ти људи имају проблем са притиском или са нечим што нису знали да их имају. Можда нису контролисали шећер. Зато постоје посебна правила у тим болницама“, казао је Лончар.

Истиче да оно што је забележено код короне је да налаз на снимку плућа и клиничке слике не иду заједно, касне једна за другим.

„То смо у међувремену научили. Није ничији хир да неко седи у некој привременој болници. Свако на време препозната промена стања директно спасава живот. Ако приметите код пацијента да је сатурација пала на 95 или 93, шанса за тог пацијента да преживи је много већа, него када се препозна да је сатурација пала на 80 или 70. То је основи разлог зашто желимо да ти пацијенти буду под лекарским надзором, и да не шире инфекцију“, изјавио је Лончар.

Кон наводи да се дневно прати здравствено стање лакших болесника и да се тек тада види целина.

„Чињеница да из лакшег стања може доћи до погоршања, а у кућним условима човек одуговлачи. Ако се на дневном нивоу прегледа и мери сатурација кисеоника јасно је да ће се правовремено видети. И краће ће се лечити. То је јако битно“, казао је Кон.

Употреба само проверених тестова

Златибор Лончар наводи да има и других тестова, не само из Кине.

„Када су дошли кинески стручњаци једно од првих питања је било који су се тестови показали добрим код њих. Уз сагласност лекара разних струка је донета одлука који су то тачно тестови из Кине које ми можемо да узмемо и да се у њих поуздамо. И за неке тестове су стручњаци из Кине рекли да немају искуства са њима, и да не могу да гарантују за њих. Када су они рекли који тестови нису били у употреби код њих, они више нису били у оптицају да их узмемо. Узели смо само оне тестове за које су нам они рекли да су се доказали“, нагласио је Лончар.

Према његовим речима, нема само тестова из Кине, имао и тестова из других земаља.

„О томе строго водимо рачуна. Да нисмо тако урадили било би милиона тестова и разних понуда. Наставићемо да користимо само оне тестове за које имамо доказе да су се користили и да су проверени и да имају добре резултате“, навео је Лончар.

„Пошто смо се нашли у овој ситуацији и пошто нисмо могли да бирамо респираторе, за све респираторе из Кине, пошто смо их већ имали у Србији, и кинески сервис, тај сервис је преузео на себе све што долази из Кине. Они су прилагодили своје сервисе да могу да раде на њима атесте и све што је неопходно“, навео је Лончар.

Како буде време пролазило, наводи, сигурно да ћемо то решавати и на друге начине.

„У овом моменту су преузели други сервиси у сарадњи са произвођачима. Јер да то нисмо имали не би нам ни значили. То у Србији функционише по том принципу. За оне респираторе који су долазили из других земаља ми овде имамо сервисе који деценијама раде“, истакао је министар здравља.

Без мера, ширење инфекције било би експлозивно

Кон наводи да нису предузете мере то не би био српски, него сценарио икс.

„Не могу да тврдим да би био сценарио Италије или Шпаније, али без предузетих мера то би било експлозивно, без сумње. То значи да би се све завршило за шест недеља са огромним бројем заражених, огромног броја оних који траже лечење, и у огромном броју повећање броја оних који иду на респираторе. У таквим ситуацијама ниједан здравствени систем на свету није показао способност адаптације. За кратко време су оболевали и здравствени радници који онда нису могли да пруже помоћ“, казао је Кон.

То је, каже, већ виђено на велику жалост у Италији и Шпанији.

„Имали смо среће све то да видимо и да схватимо да са овим вирусом нема шале. Вирус је ипак изненадио јер је показао много већи потенцијал него што је већина нас размишљала. Професор Радовановић је упозоравао да он може да има пандемијски потенцијал. Међутим, брзо смо реаговали и преокренули начин размишљања о томе. То је било правовремено у Србији. Нећемо се на крају стидети овог нашег српског сценарија колико год он буде нападан у будућности“, додао је Кон.

Прерасподела у болницама веома брзо

Лончар каже да Општа болница у Прокупљу има 650 запослених, а да је седморо оболело.

„Направљена је прерасподела и та болница има довољно све опреме. Ако поједина одељења испадну из неког разлога, у истом моменту радимо прерасподелу и правимо такве услове, а систем може да функционише. Некада нам је за то потребно неколико сати, а некада и 24 часа, јер понекад морамо да урадимо и дезинфекцију, некад и целе болнице. Ако имамо у тој болници довољно услова и кадра, прерасподељујемо из те болнице, ако не из других. Реорганизацију морамо да правимо на пар сати у већини здравствених установа у Србији. Један део здравствених радника ради на пословима које до сада нису радили, пролазе обуку“, додаје Лончар.

Др Кон истиче да не буни ништа око вируса, али да има стари које недовољно знамо.

„Знамо да се лако преноси, да је изазвао пандемију и да се лако преноси. Оно што можда буни је што не знамо шта ће да се деси преко лета, да ли ће вирус опстати, пренети на јужну хемисферу. Не знамо каква нам је имунитет у популацији, то је чињеница. Ми смо предузели мере које подразумевају да старији проводе време у домовима. Они нису могли бити заражени осим да им је неко унео вирус. Други најосетљивији су деца јер смо их склонили из школских клупа. То ћемо преко лета урадити на репрезентативном узорку и утврдити колико има имунитета у популацији, то је врло важно“, казао је Кон.

Према његовим речима, ниједна болница није постала жариште.

„Није дозвољено да постане жариште. Сви они који имају и најмање симптоме не могу да раде. И они који су асимптоматски су искључени, без обзира што они јако ретко преносе инфекцију. Ако су са заштитном опремом могућност да пренесу заразу је минимална. Ми са грипом живимо потпуно хладнокрвно, а та инфекција се ширила и кроз наше болнице. Зато је уведена обавезна вакцинација, која се недовољно добро спроводи. Исто ће то важити и касније и за друге вирусне инфекције. Кад се буде појавила нова вакцина биће обавезна за здравствене раднике под један. Све смо урадили да немамо жаришта, али жртвујући капацитете, кадар, и то за сада функционише. Пошто смо у максимуму, ја очекујем да ће то до краја без тешких проблема да се спроведе“, навео је Кон.

У домовима за старе, додаје Кон, нема другог начина осим да у било ком дому за старе, кад дође до случаја, сви оболели оду у болнице.

„И они који су запослени се морају ставити заједно са корисницима дома. Чим се појави неко обољење или тегобе, одмах се издвоји. Нема места да се сви измештају на неко друго место. Што се тиче Смедерева, 31 корисник и један корисник услуге за помоћи у кући. У изолацији 94 запослених у домовима за старе. А 40 запослених очекује резултате теста на присуство коронавируса“, навео је Кон.

Златибор Лончар је апеловао да сви преиспитају рад домова за стара лице, и да спроведу мере да нема уласка или изласка из дома.

„Да се направи договор и са радницима, да раде на 15 дана и примењују све мере. Када то само мало уђе, видите колико је то проблема“, навео је Лончар.

Највише заражених у Београду

Кон истиче да у Београду има највише заражених.

„Овде је урађено оно што је могло да се уради. Нема ништа што ја видим да би могло  да се уради осим да се поштују мере. Утисци су да се неједнако поштују мере, али то је само утисак. Знам из пандемије грипа да је разлика у смртности била 15:1, у зависности од округа. То је културолошко питање у вези са понашањем. Овде се годинама ствара ситуација да респираторна инфекција није неки проблем. Овде није таква слика. Треба позвати све наше грађане да иду у ковид-амбуланте да се прегледају и тестирају на време, да не размишљају о томе да ће на ногама превазићи“, навео је Кон.

Важно је, понавља, да се на време открију оболели и да се мери сатурација.

„Ако не стигне на респиратор, онда готово да нема шансе. Треба позвати све који имају тегобе, температуру, осећај кратког даха, упорни кашаљ, да иду у ковид амбуланте. Ми јесмо у најзначајнијој недељи да после тога у наредним недељама доћи ће до попуштања. Ми смо разговарали са председником и питао је да струка расправља о томе кад се може очекивати попуштање мера. Ја сам одговорио да мора две недеље да се види јасан пад нових случајева да би могло поступно да се размишља о укидању мера. Струка ће о томе детаљно расправити, ако се то погледа то пада крајем априла, али опрезно ће о томе да се одлучује“, навео је Кон.

Цела болница у Панчеву претворена у ковид-болницу

Лончар наводи да је цела болница у Панчеву  претворена у Ковид болницу, јер у том граду нема довољно услова да одвојите пацијенте.

„У том граду има 130 пацијената, биће их још више, Сви пацијенти који су гравитирали ка Панчеву преусмерени су на друге болнице. Сви други пацијенти који су били усмерени на Панчево, иду ка другим установама у Војводини“, каже министар Лончар.

Додаје да ће они којима је потребно урадити дијализу, биће одвожени у безбедне болнице које немају корона позитивне пацијенте.

Епидемиолог Кон наводи да почињемо шесту недељу са већим бројем, а у почетку пете недеље било је 305.

„Сам почетак је нешто нижи. Ја се искрено надам да ће се већ крајем шесте недеље бројка спустити, али сачекаћемо. Кад говоримо о наглом паду то мора у две недеље да се види, да око тога нема дилеме. Да вирус изгуби снагу преношења. Посебна осетљивост је у домовима за старе. Ту може све да нам падне. Ако уђе, онда мора брзо нагло да се реагује“, нагласио је Кон.

Додаје да умерени оптимизам треба и даље неговати.

„Не смемо се сада опуштати, јер ако нам крене наопако све може да се изокрене врло брзо. Ту је излаз, у гвозденој дисциплини“, закључио је Кон.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар