Одржан округли сто „Стваралаштво Ненада Грујичића“: Несвакидашња каријера и стваралачка судбина

На „Пролећним Бранковим данима 2023“, на „Светски дан поезије“, у славној Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, одржан је Округли сто „Стваралаштво Ненада Грујичића“ поводом 50 година од објављивања прве песме, 45 година од штампања првог издања песничког првенца „Матерњи језик“ и 40. година од Грујичићевог доласка у Бранково коло и сарадње са Карловачком гимназијом.

Учеснике Округлог стола поздравио је директор Карловачке гимназије Бранко Стојков пожеливши успешан рад књижевним научницима , критичарима и песницима који су истраживали богато стваралаштво Ненада Грујичића и написали радове о његовој поезији, прози, драми, есејима и критикама, полемикама, доприносу српској народној баштини, антологичарском раду, стваралаштву за децу, књижевноисторијском промишљању дела Бранка Радичевића и културном посленику Ненаду Грујичићу. Водитељи Округлог стола „Стваралаштво Ненада Грујичића“ били су Растко Лончар (уредник) и Слађана Миленковић.

Округли сто је протекао у изузетно надахнутој и озбиљној атмосфери разноврсних излагања, са видљивим узбуђењем, жељом и вољом за рад учесника овог скупа, који су били свесни изазовног задатка и креативне прилике у несвакидашњем амбијенту чувене Карловачке гимназије старе 232 године – за 35 година старије од Матице српске, 48 година од Прве српске читаонице у Иригу и 68 година од Српског народног позоришта. По завршетку свих излагања, дискусија учесника додала је жив печат догађају који је био симбиоза разних погледа на чудесно богате елементе једне несвакидашње каријере и стваралачке судбине.

Обраћајући се учесницима на крају скупа, Ненад Грујичић је захвалио свима на стваралачком узбуђењу које су донели у Сремске Карловце, а потом га умножили и њему и себи самима на Округлом столу што је обележавао и четрдесету годишњицу од његовог доласка на чело Бранковог кола, на реткој привилегији која му је дата да у истом дану буде и домаћин и гост у вавилонској Спомен-библиотеци Карловачке гимназије коју је засновао и уредио Павле Марковић Адамов, професор најстарије српске гимназије, оснивач и уредник чувеног листа Бранково коло у Сремским Карловцима (1895 – 1914), чије традиције наставља данашње Бранково коло. Адамов је био и кључни човек у акцији другог покушаја преноса 1883. године земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

На крају речи захвалносту учесницима Округлог стола, Ненад Грујичић је изнео једну готово невероватну „ситницу“ – да у тих четрдесет година, као спиритус мовенс Бранковог кола, никад као песник није наступио на Стражилову, на Свечаном отварању или Затварању, или на било ком програму Бранковога кола, никад његово песничко и списатељско име није се нашло у каталогу Бранковог кола, никад у Карловачкој гимназији није промовисао неку своју нову песничку књигу (а било их је много за ове четири деценије). На Бранковом колу наступио је само једном, четири лета пре доласка у Бранково коло, далеке 1979. године, када је на Стражилову као сасвим млад поета примио награду „Печат вароши сремскокарловачке“.

По окончању Округлог стола, Грујичић је повео све учеснике на протоколарни ручак у стару кафану „Четири лава“ са карловачким тамбурашима који су госте дочекали култном песмом „Бранкова жеља“ Јована Јовановића Змаја, написаној далеке 1877. године приликом првог покушаја преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

Зборник радова „Стваралаштво Ненада Грујичића“ биће штампан за септембарско 52. Бранково коло и донеће радове Бошка Сувајџића: Сремскокарловачке терцине Ненада Грујичића, Ранка Рисојевића: И отац и мајка, и свети језик матерњи, Јелене Алексић: Лирска епонимија Ненада Грујичића – хризограмом кодирани језик, Јована Попова: Формални аспекти Грујичићеве поезије, Валентине Питулић: Традиционални симболи у стваралаштву Ненада Грујичића, Предрага Јашовића: Ка поетици лирике Ненада Грујичића, Александра Б. Лаковића: Матерњи језик Ненада Грујичића након четрдесет пет година, Марије Јефтимијевић Михајловић: Раз-говор о души(Аутореференцјални аспекти Живе душе Ненада Грујичића), Слађане Миленковић: Стих сонетних венаца Ненада Грујичића у књизи Пуста срећа и у венцу Цваст, Александре Мариловић: Поема Покривање куће Ненада Грујичића: одбрана самосвијести крајишког човјека, Маје Белегишанин Ивановић: Апсолут певања и света, Јована Пејчића: „Анегдотска“ лирика Ненада Грујичића или: сушто поетско је изнад приче и мимо форме – Сремскокарловачке терцине, Милице Миленковић: Сремски Карловци у поезији Ненада Грујичића, Мирка Вуковића: Матерњи језик у свјетлу јубилеја Андрее Беата Бицок: Приповедачки дискурс Ненада Грујичића: индивидуални стил и поетичка решења у Причама из потаје, Причама за романе и роману Мужа душâ, Драгане Лисић: Проза песника Ненада Грујичића (Симбиоза и одјеци других жанрова и тема у прози као кохезивном фактору укупног стваралаштва), Ивана Деспотовића: Стварност уметника и уметност стварности у драмама Ненада Грујичића (Читај Тракла и Од нечега се мора живети) Дамира Малешева: Непочин-постеља: есејистика и критика Ненада Грујичића, Растка Лончара: Без компромиса и консензуса: полемички радови Ненада Грујичића, Милутина Ђуричковића: Ненад Грујичић и његов допринос народној баштини: значај књиге Ојкача,Ђине Весић: Антологичар Ненад Грујичић (Значај културе сећања као конститутивног елемента националног идентитета у Антологији српске избегличке поезије Прогнани Орфеји Ненада Грујичића), Милана Громовића: Портрет Бранка Радичевића у књижевноисторијским промишљањима Ненада Грујичића,Тодора Бјелкића: Осврт на Грујичићево стваралаштво за децу: Маца на вратанца, Шајкашки сонети и Лија пандемија, Анђелка Анушића: Културни посленик Ненад Грујичић.

Бранково коло

Нема коментара

Напишите коментар