излетишту Дјевојачки бунар

На алибунарском излетишту Дјевојачки бунар одржано најмасовније такмичење у балотама

На алибунарском излетишту Девојачки бунар 27. маја одржан је традиционални турнир у боћању на коме су се такмичиле 24 трочлане екипе. Организатор овог цјелодневног дружења је Мјесна заједница Владимировац која је обиљежавајући славу Духови уприличила и низ других манифестација. Према ријечима секретара ове мјесне заједнице Зорана Срдића, покровитељ такмичења је општина Алибунар.

-Девојачки бунар је део Делиблатске пешчаре, то је као што видите, прелијепо мјесто па је овде 1600 викендица. На турнир су стигли наши пријатељи из Вршца, Селеуша, Банатског Карловца, Батајнице, Пећинаца, Панчева, Зрењанина и других мјеста. Такмичи се око 100 играча то су углавном избјегли Срби из српских крајева Хрватске и БиХ. Сигуран сам да је ово је најмасовније такмичење у балотама на овим просторима на коме учествјују они од 17 до 80 година . Имамо тројицу са преко 80 година. Ово је раритет, људи су дошли јутрос и остаће до касно вечерас када ћемо наставити дружење у једном ресторану, рекао нам је Максимовић, који је професор физичког васпитања.

Он је додао да су балоте физички захтјевна игра мада се такав утисак не стиче на први поглед.

-Оволико страсти на терену не срећете ни код врхунских спортиста. Они иду тамо-вамо 10 часова, а колико се само пута сагну. Вјерујте добије се и упала мишића, каже Максимовић -Циљ нам је да ову древну игру сачувамо од заборава. То је једноставна и забавна игра и зато је привлачна не само за старије, већ и за младе. Намјера нам је да се у оквиру Спортског савеза општина формира лига, истиче Максимовић.

У финалу главни дуел водио се између „Пазарца“ Дулета Белића који је претходног дана у Алибинару био први у кувању пасуља и Јаре из екипе „Козјак“ из Панчева којој је као побједнику такмичења припало печено јање. Међу посматрачима је било весело.

Добацивања, коментари… Чујемо: Саће се Дуле и Јаро посвађат, знам све једног човјека.

Зрењанинац Јово Зубановић нам каже да до сада није играо балоте.

-Имао сам код куће пуно посла, ваља прскати. Нисам имао намјеру да дођем овде, али сада не жалим, каже Јово.

Побједник такмичења,које је на моменте праћено свирком дипли, је екипа Козјак из Панчева захваљујући сјајном др. Малићу начелнику ортопедије у Панчеву. Други је „Пазарац“ из Владимировца, трећи „Буковица“ из Панчева, чевтврти „Милош Обилић“ из Батајнице, а пети „Руки“ из Владимировца.

Учествовале су екипе чији називи говоре о поријеклу такмичара: Далматинска, Бела Хидроина, Козјак, Буковица, Стари асови, Мирко Хидроина, Беремни, Панчево 1, Карловац, Пазарац, Тата и Син, Батајница, Нови Бановци, Милош Обилић, Вршац, Јагњећа Бригада, Сити Шоп , Бачуре, Ноћне море, Селенча.

Сви заслужни за одржавање овог догађаја добили су захвалнице из руку Зорана Срдића, а једна од их намењена је народном посланику Миодрагу Линти који је „заслужан за рјешавање проблема који муче избјегличку популацију“. Како је Линта због обавеза био одсутан, захвалницу је у његово име примио предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић. Шапић је поздрављајући такмичаре подсјетио да је Линта однедавно изабран за предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

Када је дошло вријеме за пјесму пјевао је и Срдић: Увјек чезнем ја за Книном и за твојом околином/гдје сам некад ишао на прело/од Зрмање на Кршића врело.

Уно водо, Уно водо и те твоје врбе/неће више, никад више односити Србе.

Д. Башовић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар