АКТУЕЛНО:

На Глођанском брду обиљежено 30 година од страдања 126 бораца ВРС

На Глођанском брду код Зворника обиљежено је 30 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске.

Њих су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ. Служен је парастос, положени вијенци и прислужене свијеће.

Предходно је из Доње Каменице до Глођанског брда организована поворка сјећања са фотографијама 58 убијних припадника Војске Републике Српске.

Злочинци су заробљене припаднике Војске Републике Српске мучили и везали за дрвеће бодљикавом жицом. Неки су масакрани па чак и ексерима закивани за стабла дрвећа. Сва та звјерства припадника такозване Армије БиХ потврђени су и у обдукционом поступку патолога Зорана Станковића.

Страшне су злочине припадници тзв армије БиХ починили су и над цивилним становништвом. За девет лица још се трага.

– Неко каже то је било у војним акцијама, али овдје кад смо дошли нашли смо заковане људе за храстове, везане жицом, са осјеченим дјеловима тијела, е ако је то војна акција онда не мора нико одговарати – сматра Миливоје Марковић предсједник Органзације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила града Зворника.

Убијени и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске и никада не смију бити заборављени.

– Треба баштинити и његовати традицију и сјећање на ове догађаје, не само оних који су погинули, јер смо свједоци прекрајања историје, политичко Сарајево другачије креира…. А само је Република Српска гарант опстанка на овим просторима – каже Стјепан Мацановић савјетник министра борачко – инвалидске заштите Републике Српске.

На Глођанском брду, на мјесту страдања, вјенце су положили представници институција Српске, Зворника и Шековића, породице, пријатељи, представници Трећег пјешадијског пука и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар