АКТУЕЛНО:

Испред Манастира Крушедол обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане Србе

Испред Манастира Крушедол 4. августа одржана је централна манифестација обиљeжавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској злочиначкој акцији Олуја, која се догодила 1995.

Ово је пети пут да Република Српска и Република Србија заједно обиљежавају Погром српског народа на највишем државном нивоу.

Патријарх Иринеј: Истребљење српског народа


Манифестација је носила назив Олуја је погром, а парастос жртвама на платоу испред Манастира Крушедол служио је патријах Иринеј.

Након парастоса патријарх је у свом обраћању навео да врх хрватске државе имао је за циљ да истријеби сваки коријен српског народа у Хрватској. Страдања у Олуји равна су страдањима за вријеме Другог свјетског рата.

– Нажалост, колики је тачан број старадалих у Олуји никада нећемо сазнати. На том стадалничком путу од Другог свјетског рата до данас, страдао је огроман дио нашег народа, најнемоћнији и они који нису могли да пруже никакв отпор. Жене и дјеца – рекао је патријарх Иринеј.

Посебно је ставио нагласак на дјецу и подсјетио да су једини дјечји логори за вријеме Другог свјетског рата били у Хрватској.

Милица Јурић: Убили су ми стрица


Окупљенима је приказан потресан документарац о протјеривању Срба, трактори, приколице, уплакани старци, жене и дјеца. Забринути погледи, вапаји и спаљене куће. Након филма обратила се Милица Јурић рођена Михић, која је за вријеме Олује имала 9 година.

Милица Јурић је дијете Крајишника, Личанка из Доњег Ваганца (Плитвичка језера).

– Избјеглица сам. Безбрижно дјетињство прекинула је прва олуја у нашој породици, 28. августа 1991. године убили су ми стрица – навела је Јурићева и додала да је исте ноћи са бабом, дједом и братом кренула за Србију.

Отац јој је остао да се бори, а мајка га није хтјела оставити самог. Четири године је легала у кревет са мишљу да ли јој је супруг жив, са бомбом испод јастука.

– Отац јој је рекао ако дођу – спаси се!

Милица Јурић 1995. године већ је имала 9 година, и тај 4. август је преплакала јер је схватала шта се дешава. Мајка је била у колони, а отац је остао да се бори.

– Након неколико дана од Олује, и стрепње, на вратима видим мајку, дан касије дошао је и отац. Село је уништено, све је спаљено, нестало у једној ноћи – кроз сузе је говорила Милица Јурић.

Рекла је како јој је дједа за све године изгнанства сањао да је у Лици, умро је 2014. са личком капом.

– Моју Лику никада нећу заборавити, а мојој Србији хвала за све што ми је дала – рекла је Јурићева.

Милорад Додик: Најстардалнији смо народ прошлог вијека


Након Милице предсједник Предсједништва БиХ Милорад Додик је подсјетио да су прошле 24 године откако је Хрватска донијела одлуку да се етнички очисти Крајина. И ако Србија не буде причала о Олуји нико неће.

– Најдрастичнији вид тог чишћења био је Други свјетски рат. Почела је убиством краља Александра Карађорђевића, наставила се Јасеновцем и многим мјестима у Хрватској, затим Гаравицом код Бихаћа гдје је за два дана убијено 14.000 Срба, преко Шушњара код Санског Моста и даље у селима око Бањалуке гдје је у неколико наврата убијено више од 5.000 Срба у једном дану –  рекао је Додик.

Пребиловци, Сајмиште, Крагујевац, Јадовно, Паг…

– Срби су најстрадалнији народ прошлог вијека – навео је Додик и додао да су грозоте чинили они којима су Срби на почетку 20. вијека донијели слободу.

– Они су нам на крају тог вијека вратили тако што су нас побили, протјерали и отели нам имовину. Тако је било у Словенији, Хрватској, Федерацији БиХ.

Милорад Додик је подсјетио и на погром српског народа на Косову и на тежак живот Срба у Црној Гори.

Александар Вучић: Наша дјеца не вриједе мање од њихове дјеце


Предсједник Александар Вучић је навео да смо ми једини који смо прихватили то да су и неки од наших људи починили злочине и са њима се обрачунали.

– Сви други радили су само једну ствар, за све су гледали како и на који начин да окриве Србе. И вечерас неки славе, уз пјесме које пристојни људи не би могли ни да чују, које величају усташке нацистиче поздраве, уз пјесме којима нам пријете да ће нас стићи њихова рука.

Предсједник Србије каже да су из Хрватске отишли Срби и пита се да ли је сада Хрватска срећнија, успјешнија и богатија без њих?

– Нису Срби нестали и није Србија нестала, вечерас видите поносан народ, народ који зна да одбрани свој род, да чува своје име и презиме – поручио је Вучић свима онима који се радују сузама српске дјеце из тракторских колона.

Вучић је навео да му је доста лекција из свијета, региона па чак и од неких из Србије да не треба да се бави Олујом, како треба да се заборави крајишка судбина. Не треба толико да се виђа са Додиком и Жељком Цвијановић.

– Наша је обавеза да се овакви погроми више не догоде. Да ујединимо народ. Да се разликујемо по разним политичким питањима, али да знамо шта нам је витални национални интерес. Да подижемо економију Србије и Српске, да заједно радимо на очувању нашег националног и културног идентитета – рекао је предсједник Вучић и додао да требамо на ћирилици да пишемо, да читамо ћириличне уџбенике у српским срединама у Хрватској, Црној Гори и Сјеверној Македонији, Словенији и у Србији на сваком мјесту.

Хрвати кажу да неће ћирилицу у Вуковару како је навео Вучић, јер је то за њих од посебног пијетета.

– Знате ли шта се у Глини догодило? Најстаршнији злочин који су усташе починиле 1942. године. Најстрашнији злочин који људски ум може да запамти. Прво су побили све мушко, а затим дјецу и жене, спаливши их у цркви коју су запалили. Данас ту нема обиљежја тог стравичног злочина. Јел то није мјесто посебног пијетета? Већ тамо пише, на неколико метара удаљено, Хрватски дом – рекао је Вучић.

Срби треба да причају о Глини, и свим мјестима страдања  поштујући хрватске жртве.

– Али нам нећете затворити уста, јер наша дјеца не вриједе мање од ваше дјеце.

Став Хрватске је да су Срби били агресори, а да су се они само бранили. Тај став је прокоментарисао и предсједник Вучић.

– Неки су тврдили да су ослобађали земљу. Вашу земљу. Коју сте обрађивали, вољели, на којој сте живјели, коју сте жељели да сачувате. Бранили сте се јер сте осјећали страх, јер се то догађало само 45 и 50 година послије најстрашнијег покоља који сте доживјели –рекао је Вучић.

Сљедеће године сјећање на страдале на Тргу републике


На крају свог говора предсједник Вучић је позвао све Крајишнике на обиљежавање сјећања на страдале и прогнане у „Олуји“  које ће сљедеће године бити одржано у Београду, на Тргу републике.

– Да покажемо да никада нећемо заборавити оно што се прије 24 године догодило. Посебно сам срећан када видим младе људе овдје како са поносом носе и личку и далматинску капу. Који знају одакле су им и отац и мајка и ђед и баба, и који сањају о томе да ураде нешто за свој родни крај и који воле своју Србију исто онолико колико је волимо и ми – закључио је Вучић.

Миодраг Линта: Нико још није одговарао за злочине


Скупу је, између осталих, присуствовао и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта. Он је позвао Тужилаштво за ратне злочине да процесуира бројне злочине над Србима током и послије злочиначке акције „Олуја“ и у другим хрватским злочиначким акцијама.

Линта је истакао да је злочиначкој акцији “Олуја“, убијено  преко 2.000 Срба, од тога више од 1.200 српских цивила, од којих је више од 60 одсто било старије од 60 година. Постоје бројни примјери бруталног злочина над преосталим српским  цивилима и ратним заробљеницима који су, почињени за вријеме, али и недјељама и мјесецима након званичног завршетка злочиначке акције “Олуја“. Срби су убијени у селима Грубори, Гошићи, Вариводе, Голубић, Жагровић, Звјеринац, Дољани, Комић, Кијани, у избјегличкој колони на цести Глина–Жировац–Двор и многим другим мјестима на подручју Крајине.

– Свим злочинима је заједничко да су у њима страдали невини цивили и то што за монструозна убиства никада нису одговарали наредбодавци и извршиоци који се у Хрватској и даље славе као хероји – рекао је Линта.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар