Поводом годишњице „Олује“ организован помен у Цркви Светог Марка

Влада Републике Српске Крајине, Удружење Завичај и Координација удружења избјеглих и расељених у Републици Србији организовали су 4.8. у Цркви Светог Марка помен жртвама злочиначке акције „Олуја“.

Предсједник Координације удружења Милан Жунић је рекао да су у злочиначкој акцији „Олуја“ гранатирани искључиво цивилни циљеви, у такозваном чишћењу убијани су искључиво немоћни, ненаоружани и недужни цивили српске националности.

– Све се дешавало пред очима Уједињених нација, ми се нисмо могли бранити јер смо били разоружани од стране међународне заједнице (Венсов план) – рекао је Жунић и додао како Хрватска слави своју побједу, а ниједну битку нису добили већ су мучки убијали.

Жунић је такође подсјетио на лош однос Хрватске према Србима.

– Желимо да скренемо пажњу јавности у Србији и Хрватској, па и у свијету да Срби из Хрватске и данас, послије 24 године од завршетка грађанског рата у Хрватској ми тамо никако или врло тешко остварујемо своја права – рекао је Милан Жунић  и додао да им се системски онемогућава повратак на огњишта, обнова имовине, права на пензије…

Оно што очекују од Србије је да стане иза легитимних захтјева својих грађана, Крајишника и да системски нађе рјешење за остваривање тих права.

Предсједник Владе РСК у изгнанству Ратко Личина  је навео да они као Влада поред овог помена учествују и на манифестацији у Крушедолу.

– Види се један нови однос у задњих пет година, држава је стала иза обиљежавања Олује.

Ратко Личина нам је рекао да Крајишници иду и на помен у Крушедол, али да је Црква Светог Mарка већ дуги низ година мјесто окупљања Крајишника.

Најавио је иницијативу да се до сљедећег помена направи спомен-зид са именима свих страдалих Срба током рата.

Вијенце на споменик посвећен жртвама страдалим у ратовима од 1991–1999.  положили су Координација удружења , Удружење Завичај и Удружење ветерана специјалних јединица.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар