Срби у Америци и Канади одали почаст страдалим у „Олуји“

У свим српским храмовима у Америци и Канади у недељу је служен парастос за српске жртве у ратовима са краја 20. века. Свештеници су током беседе подсетили наневино пострадале очеве, мајке и српску децу из Српске Крајине.

У Чикагу где живи најбројнија српска заједница у Америци комеморације су организовала удружења која окупљају крајишке Србе. Удружење крајишких Срба Прело је приказало изложбу са црном статистиком страдања Срба у Хрватској, док су „деце из колоне“ говорила своја сећања на егзодус и страхове које и данас носе. Сабор крајишких Срба је приказао документарни филм о злочиначкој хрватској војној акцији.

У Нијагари у Канади парастос и комеморацију је организовало Српско друштво Кордун. Како је истакао потпредседник тог друштва Илија Јањанин сваки почетак аугуста су дани туге и сећањакада је читав један народ протеран а они што су остали били су мета стравичних злочина.

-Више од пола милиона Срба више се не налази у својим кућама и на својој земљи. Нажалост многи су убијени. Егзодус Срба из Хрватске је драстичан пример етничког чишћења у 20. веку који се у свету прешућује, истакао је генерални конзул Републике Србије у Торанту Василије Петковић.

У Виндзору је Српско друштво „Сава Мркаљ“ парастос и комеморацију организовало у парохији Свете Петке.

                                                                      С. Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар