Најава: Дружење Ливљана и Граховљана одржаће се 8. фебруара у Бачком Јарку

Традиционално дружење Ливљана и Граховљана под називом “Чувајмо завичај од заборава“ одржаће се 08. фебруара 2020. године у Бачком Јарку у ресторану “Код Шмеке“ са почетком у 18 часова. Ово 12. по реду дружење организује се, као и сваке године, од стране Завичајног удружења Ливљана и Граховљана.

Уз културно-умјетнички програм и присуство гостију земљаци из овог подручја показаће на који начин се чува завичај од заборава. Очекују се представници Општине Босанско Грахово, Кантона 10, представници Општине Темерин, али и представници Српске православне цркве из завичаја. У етно-забавном дијелу програма учешће ће узети КУД “Младен Стојановић“ из Бачког Јарка и КУД “Вук Караџић“ из Темерина који ће игром и песмом подсјетити присутне на прела и игранке у завичају. Такође, земљаци и гости ће имати прилику да уживају уз традиционалне инструменте и да чују стихове пјесника из завичаја.

Окупљање земљака са подручја Ливна и Грахова представља начин да се завичај сачува од заборава, као што то и сам назив манифестације каже. Земљаци се радо одазивају оваквим скуповима на којима размјењују успомене и сјећања на завичај и одржавају везе са њим. Такође, Завичајно удружење Ливљана и Граховљана на овај начин организовано доприноси очувању културног и духовног идентитета грађана који воде поријекло из Ливањско Граховског краја.

Од Здравка Ињца, једног од оснивача Удружења и члана Управног одбора, сазнали смо да је Удружење основано пре 13 година у Бачком Јарку јер је у том мјесту и околини лоцирано много становника поријеклом из Ливањског поља и околине Грахова. Идеја удружења потекла је од чињеница да је након рата деведесетих година на подручју Ливна и Грахова остало мало становника. Људи пореклом из ових крајева, а који живе на територији Бачког Јарка и околине, дошли су на идеју да се формира удружење које ће његовати традицију тог краја, обичаје и културу живљења како би се очувала веза са Ливањским пољем и Граховом. Поред окупљања у Бачком Јарку, Удружење организује одлазак у завичај сваке године на Илијиндан када се у завичају окупе људи расути по цијелом свијету. Поред тога, Удружење је ангажованао на прикупљању и пружању помоћи људима који живе или су се вратили у завичај.

Овим путем позивамо све заинтересоване који су родом из Ливањског поља и Грахова да се придруже и дођу на окупљање како би евоцирали успомене и допринијели још јачој вези са крајем из којег воде поријекло.

 

 

Нема коментара

Напишите коментар