srpska-na-sajmu-1

Наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига под мотом „Идеш ли, роде“

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић свечано је у понедјељак 24. октобра отворио наступ Републике Српске на овогодишњем Међународног београдском сајму књиге под мотом „Идеш ли, роде“ и у знаку обиљежавања 100 година од смрти Петра Кочића. Обраћајући се у свечаној сали Управне зграде Београдског сајма, Малешевић је истакао да је представљање Српске на овом сајму од изузетног значаја за књижевност, науку и културу Српске. Oн је подсјетио да је овогодишњи наступ Српске на Сајму књига посвећен обиљежавању стогодишњице смрти српског књижевника и борца за слободу Петра Кочића.

Отварању наступа Републике Српске, на којем су глумци Народног позоришта Републике Српске извели сценски наступ посвећен Кочићу, прусуствовали су директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, предсједник Савеза Срба из регионa и посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта, амбасадор БиХ у Београду Лазар Миркић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бања Луке Милорад Којић,те академици и културне и јавне личности Србије и Републике Српске.

На сајму књига промовисана је и монографија „Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992 – 1995“, која садржи аутентична свједочанства о страдању жена у протеклом рату, као и књига „Издаја“ Милана Љепојевића, која по ријечима аутора, говори о преносу надлежности Републике Српске на БиХ у од 2001. до 2005. године. Наступ Републике Српске организовало је Представништво Републике Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, а на Сајму ће 39 издавача из Српске представити више од 60 издања.

Поводом промоције монографије „Наша исповијест“ , која говори о страдању Српкиња у рату у БиХ од 1992. до 1995. године Његова светост патријарх српски Иринеј примио је у Патријаршији предсједницу Удружења жена жртава рата Божицу Живковић Рајилић, директора Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорада Којића, директора Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића и једног од приређивача монографије, Александра Врањеша.

РТРС/Срна и Савез Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4269″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1477763137131″]
Нема коментара

Напишите коментар