Ненаду Грујичићу уручена награда “Пелагичев Рунолист“

Књижевник Ненад Грујичић пети је добитник награде „Пелагићев рунолист“ коју од 2011. године додјељује њижевна заједница „Васо Пелагић“ и Завичајно друштво „Змијање“, из Бањалуке.

Одлуку о овогодишњој награди 23. децембра донио је стручни жири у саставу Мирко Вуковић, предсједник и чланови, Зоран Хр. Радисављевић и Милан Ракуљ.

„Награда се састоји од умјетничког дјела једног од учесника Ликовног саборовања „Змијање“ и грамате, а Ненад Грујичић, родним коријенима Крајишник са новосадском адресом, пјесник, прозни писац, есејиста, антологичар и полемичар, добио је награду “Пелагићев рунолист“ за цјелокупно дјело. Жири се руководио чињеницом да овај књижевник нарочито много ради на очувању традиције, српске православне духовности, али и књижевних вриједности не само Босанске Крајине, него и читаве Републике Српске, односно овог дијела Босне и Херцеговине, и шире“, саопштио је предсједник Књижевне заједнице „Васо Пелагић“, Ранко Прерадовић.

Прерадовић је овом приликом додао да се Грујичићев рад темељи на стваралачком трагу и борбености за свој народ попут великана Васе Пелагића и Петра Кочића.

„Оно што је особеност овог свестраног ствараоца јесте истрајност на траговима истине и слободе, а на тим путевима је вјерни сљедбеник великана међу које се својим дјелом и активношћу и сам сврстава“, поручио је Прерадовић.

Ненад Грујичић је изразио посебно задовољство наградом, и овим поводом поручио да „народни трибун попут чудовитог рунолиста што расте на опасним литицама и високим стјенама, Васо Пелагић остаје узор за сва времена“.

„Његова величина је и у томе што га ни једна власт, ни државна ни црквена, није прихватала. Био је опасан за сваки зарђали институционализам и саможиву администрацију, а народ га је обожавао. То је највише сметало земаљским моћницима чија су прашинаста имена нестала у вихору времена“, пјеснички надахнуто говорио је Грујичић.

Говорећи о сјећању на великог српског писца, Грујучић је испричао да постоји збирка од 150 писама упућених Васи Пелагићу, чак из Америке и Азије, коју је сачувала супруга Јована Скерлића, Клара.

„Одмах је уочљиво да су Пелагићу одушевљено писали обични људи, они који стварају са својих десет прстију, пекари, опанчари, бравари, рабаџије, дуванџије, ћурчије, фурунџије и други. А кога људи у тако широком распону воле и љубе свим срцем, тај остаје „за навјек“ у своме језику и народу. За живота је Васа Пелагић објавио и народу раздјелио невјероватних 250 000 примерака својих књига. Који би се српски писац и дјелатник данас могао тиме подичити? Његова култна књига “Народни учитељ“, објављена 1879. године, до данашњих дана непревазиђена је творевина на Балкану и шире“, подсјетио је Грујичић овом приликом.

Награда “Пелагићев рунолист“ Ненаду Грујичићу биће уручена средином фебруара наредне године у манастиру Гомионица, а вече лауреата биће приређено у Банском двору у Бањалуци.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар