У Новој Пазови одржан годишњи концерт КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија

Културно- умјетничко друштво „Ћирило и Методије“ из Бусија (општина Земун) одржало је свој годишњи концерт 23. децембра у пуној Позоришној сали у Новој Пазови под називом „Да се не заборави“.

КУД „Ћирило и Методије“ је највеће избјегличко друштво у Србији, које седму годину за редом, од када и постоји, организује годишње концерте и том приликом публици покажу шта су све научили у тој години.

„Желимо да покажемо и да од заборава отргнемо пјесме, игре и обичаје нашег народа некадашње заједничке домовине РС Крајине, али и игре земље у којој сада живимо“, поручено је са концерта.

С обзиром да је из године у годину чланство све бројније, а програм све разноврснији, ове године наступило је 120 извођача, а публика је највише уживала у игри и пјесми најмлађих чланова.Међу присутним гостима на концерту били су замјеник предсједника општине Земун Дамир Ковачевић, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, протојереј Милорад Нишкић старјешина храма Св. Ћирило и Методије из Бусија, отац Мићо Ристић, отац Дарко Кончаревић и многи други који подржавају рад овог КУД-а.

Замјеник предсједника општине Земун Дамир Ковачевић поздравио је своје Крајишнике и поручио да Олуја није уништила српски народ и да ће Крајина живјети док је људи који његују историју, традицију, културу и народне ношње тих крајева. Том приликом прочитао је пјесму која је пробудила емоције код публике. У питању је пјесма о Крајини, симболичног назива „Писмо мајке мајци“ у којој Српска Крајина поручује Србији као сестри да чува њену дјецу јер она друге родбине нема.

Као неко ко је увјек ту кад затреба помоћ, обратио се народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је рекао да му је задовољство да пружа подршку овом КУД-у који окупља велики број крајишке дјеце и омладине, и да ће и он и Савез Срба из региона то и убудуће чинити колико им могућности дозвољавају.

Он је посебно похвалио, како је рекао „неуморну и агилну Сњежану Вељо, предсjедницу КУД-а, која је од оснивања на челу друштва и нагласио велики допринос КУД-а „Ћирило и Методије“ у очувању крајишке културе и традиције.

„Велики је значај да имамо један овакав КУД који на простору Србије, Републике Српске, Хрватске и других земаља региона показује да су Крајишници људи са коријенима и идентитетом. На тај начин шаље се јаснa порукa да сви имамо обавезу да преносимо ту нашу културу на своје потомке и да покажемо да се не одричемо онога што смо стварали вјековима уназад“, поручио је Линта.Концерт је благословио прота Милорад Нишкић, старјешина храма Св. Ћирило и Методије из Бусија, који је том приликом пренио поздраве и благослов преосвештеног Владике Василија који је дао благослов оснивању овог КУД- а.

„Радујемо се вечерас у част наших Крајишника који су напустивши своја огњишта својом игром и пјесмом оплеменили ове крајеве“, рекао је прота Милорад.

Скуп је поздравио и представник КУД-а „Милан Егић“ из Брезничана код Приједора у Републици Српској, као и Тања Јанковић у име свог покојног оца, пуковника и књижевника Миленка Аврамовића, који је много помагао рад КУД- а „Ћирило и Методије“.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар