Нова књига Милоша К. Војиновића и Тадије Б. Бошковића о губицима црногорске војске у Балканским ратовима

„Споменицом” одужили дуг
Комплетни подаци прикупљени су из архивских извора
Из штампе је недавно изашла књига „Споменица за отаџбину – губици црногорске војске у Балканским ратовима”, аутора публициста и истраживача Милоша К. Војиновића и Тадије Б. Бошковића.
„Они су и овом Споменицом показали да су врсни истраживачи који иза себе имају бројне објављене публикације. Ова књига нас подсјећа на праве и провјерене вриједности јунака који су живот дали на бранику отаџбине и нашу обавезу на помен погинулим и умрлим у борби за ослобођење нам драге отаџбине Црне Горе. Имена погинулих и умрлих бораца са кратким биографским подацима се објављују први пут и публикована су захваљујући овим вриједним истраживачима, који су их сачували за сва времена. Види се огроман рад и залагање истраживача на прикупљању података приликом писања књиге, што се надамо да ће друштво и држава Црна Гора знати да цијене”, биљежи историчар Горан Киковић. У „Споменици” су сабрани подаци за преко 5.500 бораца који су уградили своје животе у темеље Црне Горе.
„Комплетни подаци прикупљени су из архивских извора. Захваљујући ауторима, угледали су свјетлост дана након стотину и више година. У знатном броју сачувани су подаци о породичним приликама погинулих, па ће нас ова књига подсјетити на већ заборављене претке, њихову жртву и херојство. Према подацима у публикацији, број смртно страдалих у Првом балканском рату износио је 5.136. У Другом балканском рату смртно је страдало 369 бораца.
У припреми за штампу је друга књига Споменице‘ са подацима за преко 14.500 рањеника и болесника у Балканским ратовима. Трећа књига садржаће податке о људским губицима Црне Горе у Првом свјетском рату. Подаци о губицима у Другом свјетском рату биће штампани у наредним публикацијама. Све скупа чиниће едицију Људски губици Црне Горе у ратовима двадесетог вијека‘, коју приређује НВО „Друштво за историјска истраживања”, појашњава Киковић.
У својој рецензији, академик, проф. др Миомир Дашић је написао: „приређивање Споменице за отаџбину 1912-1913‘ није исто што и писање обичне књиге. То је историјски и цивилизацијски дуг и обавеза потомака према прецима који су у темеље Црне Горе уградили највише што су имали – своје животе. Такво дјело требало је приредити много раније, прије скоро сто година. Нови, свјетски ратови, рађали су нове хероје, они пређашњи одлазили у заборав. Тиме ово дјело није изгубило на актуелности, насупрот. Оно нас подсјећа на праве, провјерене вриједности и обавезу на помен јунака палих у борби за ослобођење”.
Ваља подсјетити, сматра Горан Киковић, да Министарство културе 2019. године није прихватило да финансира штампање ове публикације о чему је преписка приложена на крају књиге па је средства за штампање обезбиједила Митрополија црногорско-приморска – Манастир Острог.
Нема коментара

Напишите коментар