АКТУЕЛНО:

У Панчеву представљена изложба „Архимандрит Нићифор Дучић српски духовник, историчар и устанички вођа“

Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду наставило је своје активности после оправданог делимичног застоја у раду изазваног пандемијом ковида 19.

У оквиру реализације планова, с циљем што ширег упознавања грађана Србије о животу и делима знаменитих људи требињског краја, уз благодарност и подршку Архива Српске Православне Цркве и племените жеље чланова удружења у галерији Архива града Панчева организована је документаристичка изложба „Архимандрит Нићифор Дучић српски духовник, историчар и устанички вођа“.

На отварању изложбе о бурном и плодотворном животу архимандрита Нићифора Дучића говорили су председник требињског удружења Жарко Ј. Ратковић и директор Архива Српске Православне Цркве др Радован Пилиповић.

Директор Архива у Панчеву Мирко Рупић изразио је захвалност удружењу Требињаца и задовољство отварањем ове изложбе и задовољство о договореној сарадњи између Архива Панчева и Архива Српске Православне Цркве.

Грађани Панчева су у прилици да се на основу изложеног архивског материјала из фондова Архива Српске Православне цркве и Српске академије наука и уметности  упознају с овим истакнутим Требињцем и знаменитим Србином.

Архимандрит Нићифор Дучић је рођен 1832. године у требињском селу Луг, крштеног имена Никола, које је у раној младости променио у Нићифор – Победоносац, у име које ће од свог пострига у манастиру Дужи обележити цео његов овоземаљски живот.

Школован на Великој школи у Београду а нешто касније и на Сорбони у Паризу. Са успехом је обављао богослужбену, просветну, књижевну, ратничку и историјску делатност.

Једно време је управљао Жичком епархијом када је у манастиру Жичи миропомазан краљ Србије Александар Обреновић. Архијерејски сабор му је 1886. године дозволио да носи епископску митру при богослужењу и ако је пре тога одбио да прими епископски трон.

Поред осталог, Нићифор Дучић је био председник Српског ученог друштва, управник Народне библиотеке Србије, редовни члан Српске краљевске академије, председник Одбора за школе и учитеље у српским земљама под турском влашћу, председник Великог духовног суда.

Одликован је многим српским, црногорским, руским и бугарским одликовањима.

Сахрањен је на Новом гробљу у Београду уз војне, црквене и почасти Српске краљевске академије.

Поставка изложбе се сели у јулу месецу у галерију Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, граду побратиму Требиња.

Припремио: Миливоје Мишо Рупић

Вест преузета са: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар