Обиљежен Дан несталих и погинулих; Српска трага за 1.652 лица

У порти Манастира Светог Николе на Озрену обиљежен је Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској.

Служен је парастос погинулим и несталим, а потом су положени вијенци и цвијеће код спомен-крста.

Вијенце су положили предсједник Владе Радован Вишковић, делегације институција Републике Српске, Савеза општина и градова Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, републичке организације и удружења, као и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Вишковић је рекао да Српска потражује 1.652 нестала лица и да се са српским жртвама нико неће играти.

Досадашњи рад Института за нестала лица БиХ оцијенио је срамнин, наводећи да је Институт од 2008. године идентификовао свега 265 лица, што је број који су годишње проналазиле институције Републике Српске.

Вишковић је истакао да већ 25 година они који треба да кроје правду на овим просторима не желе да виде страдања Срба.

Премијер Српске је поручио да је Озрен херојски и непобједив, на шта опомиње спомен-кип најмлађег погинулог војника Војске Републике Српске Споменка Гостића.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да је данашњи скуп и спомен-крст представљају симбол страдања Срба, поготово на возућком ратишту, гдје је 488 цивила и војника најсвирепије мучено и убијено, а њихове кости се и даље тражи.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је трагање за несталим и погинулим обавеза свих.

Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

У темеље Републике Српске живот је уградило 23.749 бораца и 6.481 цивил, а највећа страдања била су током 1992. године када је било око 13.000 српских жртава.

Од ове године Дан несталих се обиљежава 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар