АКТУЕЛНО:

Обиљежено 10 година Удружење бораца потомака и поштовалаца НОР-а, 6. личке пролетерске дивизије Никола Тесла

Удружење бораца потомака и поштовалаца НОР-а, 6. личке пролетерске дивизије Никола Тесла и 35. личке ударне дивизије прославило је у Великој сали Градске општине Нови Београд 3. фебруара 10 година постојања и том приликом поред редовне сједнице Скупштине одржали су и свечану сједницу.

Чланови радног предсједништва су били, Вељко Жигић, предсједник, потпредсједница Сњежана Михајловић и секретар Удружења Радован Зорица. Техничка подршка био је Душан Опачић члан УО Удружења.

Предсједник Верификационе комисије Радован Обрадовић обавијестио је све о броју присутних чланова.

У име Надзорног одбора, Финансијски извјештај је поднијела је замјеница предсједника Надзорног одбора Мирјана Лалић, у име Статутарне комисије, извјештај је поднио предсједник Томислав Павловић. Укупно је било присутно око 55 људи (29 чланова Скупштине и 4 члана Удружења).

Удружење је имало преко 100 активности претходне године, са 1036 учесника. Одржали су и четири јавна скупа. Успјешно су сарађивали и са другим удружењима и реализовали многобројне заједничке активности. Учествовали су у преко 50 обиљежавања значајних датума кроз посјете мјестима и спомен-обиљежјима. На преко 60 спомен-обиљежја положили су вијенац.

Након Радне сједнице Скупштине предсједник Удружења Вељко Жигић подијелио је захвалнице заслужним сарадницима који су били уз удружење претходних година.

Захвалнице су добили СУБНОР Србије, СУБНОР Војводине, СУБНОР Града Новог Сада, ОО СУБНОР-а Савски венац, Бојана Мирчетић, ОО СУБНОР Земун, Удружење бораца Нови Београд, 7. банијска дивизија Мирко Васиљевић, Удружење бораца Кордуна, Ђуро Шкаљац, ЗУГ Ћирло Личка Калдрма – Дрвар, лист Српско коло, Миодраг Линта, Драгана Бокун, Ненад Абрамовић, КУД Петрова гора Кордун, Удружење Крајишких бригада, СУБНОР МЗ Лаћарак.

Предсједник Удружења бораца народноослободилачког рата Ранко Спалевић поздравио је све присутне и навео да разумије колико труда улажу у свој рад Удружења која се пројектно финансирају.

– Имамо велику борбу као невладина организација, али се не мири са тим да смо НВО у систему удружења летача голубара, птичара…већ једна патриотска, државна организација.

Предсједник Завичајног удружења Завичај Ненад Абрамовић каже да му је част примити захвалницу за добру сарадњу у протеклим годинама.

– Прије свега желим да похвалим Вељка Жигића, и многе ствари везане за невладин сектор сам научио од њега. Желим му да настави да ради у 6. личкој, да буде перјаница рада како у Београду, тако и у Србији.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта навео је да ово и остала слична удружења раде велику ствар, чувају и његују сјећање на славне претке који су у вријеме Другог свјетског рата водили надчовјечанску борбу против окупатора и усташког режима чији циљ је био потпуно уништење и истребљење српског народа.

– У тој борби су показали огромно јунаштво. Многи од њих су изгубили своје животе и дијелове тијела. Такође, и ваше удружење треба одлучно да се бори против прекрајања историјских чињеница и против ревизије историје. Желим вашем удружењу да настави са реализацијом свих постављених циљева, да успјешно одрађује постављене активности. Нека је вјечна слава и хвала нашим прецима, припадницима славне 6. личке, 35. личке дивизије и свих других партизанских јединица.

Предсједник бораца Крајине Милан Гаћеша поручио је да је Вељко Жигић добар сарадник и добар друг и пожелио му да остаје још дуго на челу Удружења.

– И ви као и ми радимо на зближавању и уједињењу свих наших борачких организација од 1941. до 1991. и да покушамо да нађемо заједнички језик. Посебно бих се захвалио присутном посланику Миодрагу Линти и честитао му на храбрости јер је стао у одбрану породице Гаћеша, и није дозволио да их држава и ЕПС истјерају из њихове куће коју су направили. Стао је испред полиције и Тужилаштва који су дошли са багерима да руше.

Гаћеша је за крај поручио да крајишки борци нису побјегли, већ су спасавали себе и своје породице од смрти јер што је 1941. усташка власт зацртала, то је 1991. наставила.

За крај се за ријеч јавила и једна дама Јованка Дражић која се обратила у име СУБНОР-а Војводине и СУБНОР-а Града Новог Сада.

– Желим вам успјешну Нову 2024. годину, да се лијепо дружимо и радимо и помогнемо нашој браћи на Косову. Оно што ми нисмо могли у Крајини, да останемо на огњиштима, надамо се да ће наша браћа на Косову имати више среће од нас.

Наступила је пјевачка група КУД-а Петрова гора Кордун.

Након сједница уприличен је коктел за све присутне.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар