Oдржано 11. Херцеговачко вече у Суботици

У Техничкој школи „Иван Сарић“ у Суботици, Завичајно удружење „Херцеговина“ организовало је 11. Херцеговачко вече.

Ова обимна и сада већ традиционална свечаност окупила је више од 850 Херцеговаца, међу којима су били бројни спортисти, умјетници, културни радници и други српски угледници поријеклом из Војводства од Светог Саве.

Скуп је благословио суботички свештеник Драган Стокин, закључивши да овакве вечери, срдачна и изразито пријатељска херцеговачка дружења у њему пробуде жељу да и сам буде Херцеговац.

ЛЕРО: Камен нас је ојачао!

У поздравној бесједи, предсједник ЗУ „Херцеговина“ Александар Леро истакао је потребу да сви морамо чувати и његовати своју завичајну мисао.

-Наше удружење се бави хуманитарним радом и очувањем традиције, годинама растемо и ширимо круг пријатеља. Сваки народ има своје особености, али у Херцеговини, крш и камен, борба за опстанак, донијели су јачину и постојаност, као и велику посвећеност породици. Наша је обавеза да његујемо култ породице и младих, да они после нас наставе овим путем – рекао је Леро, напомињући да је удружење ове године основало Актив младих, момака и дјевојака који су дали велики допринос раду удружења и организацији одржане вечери.

 

БАКИЋ: Херцеговка ме је подигла!

Честитајући Завичајном удружењу „Херцеговина“ организацију свечаности, градоначелник Суботице Стеван Бакић је подсјетио да су о кршевитој Херцеговини и карактерним цртама Херцеговаца писала значајна имена из српске науке и културе, али да многи сматрају, па и он лично, да је најљепши запис о карактеру Херцеговаца исписао владика Николај Велимировић.

– У Херцеговини, пак, записао је владика Николај, земљи Растка Немањића, велики карактери су кроз вијекове били правило, а не изузетак. Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима! Ни мање земље, ни већег броја људи. Овај запис великог владике Николаја који сам цитирао треба да буде лична карта сваког Херцеговца -рекао је Бакић.

Истичући да свечаности попут „Херцеговачке вечери“ у њему буде посебна осјећања и емоције, навео је да је то вјероватно уско повезано са његовим одрастањем и да ће о томе говорити први пут.

– Ја нисам рођен у Херцеговини, али растао сам уз свакодневне приче о Херцеговини и Херцеговцима. Са непуне четири године остао сам без мајке и мене је подигла поносна Херцеговка Цвијета Радуловић, рођена Бошњак, из Билеће, која је била поносна и на свој род, и на свој крај. И вечерас је поносна, јер она ме гледа одозго. И ове сузе у мојим очима – то нису сузе човјека који се боји. То су сузе човјека који вас Херцеговце много поштује и воли – подвукао је градоначелник Бакић.

Присутнима се обратио и предсједник Скупштине општине Берковићи Стефан Муратовић, истичући личну радост и задовољство што се на овако значајном скупу окупља толики број Херцеговаца, вјерних завичају и посвећених општем напретку Херцеговине.

У име херцеговачких удружења у Србији, на скупу је говорио Божидар Пашајлић, предсједник Удружења Херцеговаца из Вршца, као и Георгиј Енгељхарт, виши савјетник Руског дома у Београду.

На велико задовољство присутних, своје стихове је говорио класик српске дјечије и родољубиве поезије Љубивоје Ршумовић, подсјетивши да је и његово поријекло херцеговачко.

– Моји су преци Окиљевићи са Платица. Тамо су – кажу извори – направили некакав ршум и тако смо, преселивши у златиборски крај, добили презиме Ршумовићи.

This is box title
Славиши Радојевићу уручена златна плакета

Херцеговачком зету и члану ЗУ Херцеговина, Славиши Радивојевићу који је био капитен екипе „Херцеговине“ на Међународној сачијади (која се традиционално одржана у Новој Гајдбри) освојили су прво мјесто међу 105 екипа, уручена је плакета ЗУ „Херцеговина“. Плакету је уручио Љубо Килибарда, предсједник Управног одбора „Херцеговине“.

Госпођи Маји Ковачевић, мајци једанаестеро дјеце, уручена је повеља „Нај мајка“ и новчана донација за њену дјецу. У име удружења, награду је уручио Боро Вукајловић.

Као и сва херцеговачка сабрања, и ово вече су обиљежили звуци гусала. Херцеговина, по правилу даје добре гусларе, а права је ријеткост да су отац и син изврсни гуслари. Да није случајна поука „од оца је остануло сину“, свједочили су својом пјесмом и гусларским умијећем народни гуслари и прваци Момир и Срђан Авдаловић.

Више упечатљивих наступа на свечаности имали су чланови Културно-умјетничког друштва „Благоје Паровић“ из Гајдобре, који су припремили садржајно извођење игара Херцеговине под називом „Обичаји вука“. Кореограф игара је Радослав Миша Јаничић, а умјетнички руководилац Милош Бабаљ. Осим игара, КУД је представио пјесме своје мушке и женске пјевачке групе.

ЗУ „Херцеговина“ је нарочито показало подршку инклузивном клубу „Звуци срца“ у Суботици, пружајући помоћ особама са посебним потребама и инвалидитетом, чиме је овој импресивној свечаности дат и хуманитарни карактер.

Током свечаности, организована је и томбола са вриједним наградама, попут гусала, херцеговачког сира, херцеговачке пршуте и викенда у Требињу.

Најбољи студенти Економског и Грађевинског факултета у Суботици, који воде поријекло из Херцеговине, даровани су вриједним наградама.

Гости су уживали уз наступе бенда „Лексингтон“ и естрадног умјетника Миломира Миљанића, а програм свечаности су инспиративно водили Николина Ракић и Раде Црногорац.

 

Текст: Слободна Херцеговина 
Фотографије преузете са портала Subotica.com
На овом линку можете погледати све фотографије са херцеговачке вечери

Нема коментара

Напишите коментар