Обиљежени Дани Николе Тесле у Суботици

 

Никола Тесла понос Лике и Личана


Традиционално и ове године, већ шесту годину заредом Удружење Личана Лика из Суботице одало је почаст чувеном научнику Николи Тесли. У Градској вијећници је 5. јула одржана презентација деветогодишњег истраживања Драгане Шкопеље Мијатовић архитекте из Суботице. Док се на Водицама 13.7. код капеле Успења Пресвете Богородице окупио већи број људи, иноватора и поштовалаца лика и дјела Николе Тесле.

Предавање на тему Геометрија круга Николе Тесле са девет бројева је било веома посјећено.

Геометрија круга Николе Тесле је кључ за разумијевање свете геометрије и златног пресјека древних египатских цртежа и цивилизације.

Никола Тесла је рекао да онај ко познаје тајну бројева 3, 6 и 9, тај ће наћи кључ универзума. Путем спознаје о бесконачном пространству које нас окружује, прије девет година кренула је архитекта Драгана Шкопеља Мијатовић, анализирајући древне египатске цртеже и цивилизацију. Није ни слутила да ће доћи до круга са девет бројева чувеног научника Тесле, о којем се врло мало зна у Србији, а који садржи математичке константе бројева Пи, Фи и логаритам Е, као и пирамиде на платоу у Гизи у Египту. Њен научно-истраживачки рад, који је недавно заштићен у Заводу за интелектуалну својину, говори о пропорцији склада коју имамо у природи, односно пропорцији такозваног „златног пресјека“.

На Водицама 13.7. програм је започео спортским надметањима. Такмичење је било у бацању камена са рамена, скок из мјеста, боћање, навлачење штапа, а дјеца су ходала у врећема и носила јаје у кашикама.

Побједничка екипа у боћању дошла је из Бачке Тополе на челу са Шпиром Лазиницом који је својим шаљивим коментарима насмијао публику. Друго мјесто је освојила екипа Лика 1, треће мјесто Црвени крст.

Најбољи бацачи камена са рамена су Зоран Марковић, друго мјесто је освојио Зоран Марић, док је треће мјесто припало Маријану Јафимову.

Најдаље из мјеста скочио је Алберт Топић, друго мјесто освојио је Угљеша Николић, а 3. мјесто Бојан Ружић.

У навлачењу штапа најбољи је био Маријан Јафимов, 2. мјесто је припало Угљеши Николићу, а 3. мјесто Алберту Топићу.

Дјеца су учествовала у двије дисциплине скакање у врећи и ношење јаја у кашици.

Скакање у врећи – дјеца

Прво мјесто Вук Басарић (9), друго мјесто Тара Басарић (10), треће мјесто Јована Басарић.

Јаје у кашики

1. мјесто Милица Марић, 2. Дуња Томић, 3. мјесто Марија Вукичевић.

За Дане Николе Тесле у Суботици на конкурсу за ученике основних школа од 5–8 разреда за литерарни рад  на тему Другарство Тесле и Пупина побиједила је Маша Праштало из Суботице, а побједник у ликовном раду на тему Теслин родни крај – Лика побиједила је Јелена Вујадиновић ученица из Бачког Грачаца. Добитници нису били присутни на саборовању, па ће накнадно добити дипломе.

Послије спортског надметања, а прије културно-умјетничког програма отац Илија Aнђелић  је држао богослужење у Цркви Успења Пресвјете Богородице.

Током културно-умјетничког програма наступили су ЖПГ КУД Никола Тесла из Београда, ПГ Орнамент из Београда, ПГ Триглав из Суботице. Госте је забављала и Група Боеми.

Предсједник Удружења Личана Лика се захвалио присутнима што су дошли да заједно прославе дан Удружења и дан рођења великог човјека светскога гласа. захвалио се Војсци Србије и Црвеном крсту.

Срђан Самарџић, члан Градског вијећа задужен за област туризама, инвестиција, и међународне сарадње поздравио је присутне у своје лично и у име градоначелника Суботице Богдана Лабана.

– Никола Тесла је најзанаменитији који је из нашег рода поникао и који је понио све оне врлине и вриједности из своје Лике у свијет, преточио их у своја дјела и како је отац Илија за вријеме молитве рекао, дао нам је свијетлост и освијетлио нас – рекао је Самарџић и додао како је тешко замислити живот без дјела Николе Тесле.

Самарџић је похвалио организаоре за велики ентузијазам и преданост, те су Суботицу обогатили са оваковом манифестацијом.

Иноватори су излагали своје патенте, па су тако посјетиоци могли да виде изуме из области пољопривреде, као што су машине за прераду воћа и поврћа, из екологије, и иновације из области медицине које је представио Радован Лемаић из Инђије.

– Наш Lemmark Medical Fond, прати Теслу у медицини. Два патента која нису толико позната у свијету. Тесла је био велики у иновацијама и када је у питању медицина, у питању је озонатор, један производ који прави активни кисеоник, да нас заштити од пестицида. Тесла је такође радио на водонику – рекао је Лемаић и додао да је водоник будућност у медицини.

– Постоји једна боца која се зове Тесла боца која производи водоник и има велики утицај на здравље.

На овој манифестацији незаобилазан је био и војнички пасуљ као и овчији гулаш, од чије продаје дио средстава иде у хуманитарне сврхе.

Личани и њихови пријатељи су током цијелог дана уживали у музици, и дружењу. Како је Суботица мултикултурални град, Завичајно удружење Личана Лика је дало допринос мултикултуралности и угостила Личане, Славонце, Далматинце, Буњевце… и госте из многих других градова.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар