Побједник 47. „Косидбе на Рајцу“ Вук Вучковић (21) из села Прељина поред Чачка

 

ЗЛАТНА КОСА У МЛАДЕ РУКЕ


У конкуренцији 21 косача из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ, Вук Вукчевић је, по оцјени жирија, био најбољи такмичар, друго мјесто освојио је Марио Прљевић из Томиславграда, а треће Мирко Кецман из Босанског Петровца. У ревијалном дијелу „Косидбе“, најбољи је био Драго Иванић из Босанског Петровца, који је постао ђидија (косибаша) – косач који најбоље коси и који се издваја по ношњи, пјесми, игрању у колу. У екипном такмичењу, прво мјесто освојила је Србија. Другопласирана је екипа Купреса, а трећа Романија – Хан Пијесак. Овогодишњу манифестацију, упркос кишовитом и хладном времену, испратио је велики број посјетилаца. Одржан је и традиционални дефиле учесника, водоноша, свирача и наравно косача од центра села до падина на којима се косило, као и ревијални дио косидбе и промоција најновијих пољопривредних машина. На крају такмичења услиједио је културно-умјетнички програм и додјела признања.

Долазак дефилеа на парцеле за косидбу

Киша, магла, хладно за ово доба године, толико лоше да су неки мислили да ће можда бити и одгођена ова косидба. На срећу није, превасходно то нису дозволили ни косачи ни организатори. Киша није сметала ни Грачанима да обиљеже свој 20-и долазак на Рајац, али њихов јубилеј заслужује посебан текст. Овај је посвећен такмичарском и ревијалном дијелу традиционалне косидбе на Рајцу.

Водоноше

НИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ НИСУ ПРЕКИНУЛИ ТРАДИЦИЈУ


„Људи су знали да ће бити киша јер је и таква била прогноза, али заљубљенике у Рајац и косидбу то није омело и они су се и овај пут, нажалост под кишобранима, окупили да испрате ово такмичење. Било је размишљања да се можда не коси, али косачи који су потегли по пар стотина километара нису хтјели ни да чују. У глас су сви рекли да ће се косити и по киши и да су на крају сви били задовољни. Сваких 50 година, приликом косидбе на Рајцу, пада киша, па ето догодило се то ове године, што значи да би требало да будемо мирни слиједећих педесет година“, мало у шали, потврђује изречену констатацију, за Српско коло, предсједник ТО Љиг Владимир Ивановић.

Косидба уз страшан пљусак

Као и сваке прве недјеље након Петровдана, одржана је тродневна манифестација „Косидба на Рајцу“. Централни дио свакако припада косидби, а најбољи од њих из Србије и региона, окупили су се на овој планинској љепотици изнад Љига. Прва такмичарска моба и вашар организовани су још 1892. године.

Владимир Ивановић

„Тачно је да се прво такмичење косача одржало 1892. године, кад и велики народни вашар, али тек касније, средином шесте деценије прошлог вијека, настала је „Косидба на Рајцу“, својевремено проглашена за најбољу туристичку манифестацију у Србији. Рајац је један од најљепших у вијенцу знаменитих ваљевских планина. Његове простране ливаде обилују планинском травом, коју одавно више нико ручно не коси. Зато је овај дан посебан јер осим такмичења косача показује и нашу традицију. Чује се ту и виде откивања коса, ријечи здравичара, музика трубача и шетња водоноша. Неизбјежан је и косачки ручак на трави, који обилује ђаконијама – од пита, до народних, готово заборављених јела и специјалитета“, наставља своју причу Владимир Ивановић.

Да се поклепће коса прије такмичења

Двадесет један такмичар, управо у пратњи свих оних које је набројао Владимир Ивановић, стигли су на полигон за косидбу, спремни да својим умијећем дођу до златне косе. Нажалост, то је могао само један од њих и по оцјени стручног жирија, за најбољег косача, изабран је, на основу више елемената, Вук Вучковић (21) из села Прељина поред Чачка. Вук пети пут учествује на „Косидби“, а ово му је други тријумф. Први је остварио прије двије године, а осим ове двије побједе, припада му и доста освојених награда у региону. Не чуди, јер потиче из породице врсних косача, што је и сам потврдио окупљеним медијима.

Побједник Вук Вучковић

„Мој стриц Милан некад је на Рајцу побјеђивао, а ја сам наставио ту традицију. Одмалена косим, код куће тренирам, да будем у кондицији, па не чуди што освајам награде. Члан сам екипе са Рајца која се у кошењу ливада такмичи на просторима некадашње Југославије. По струци сам кувар и имам фирму за прераду меса. На „Косидби на Рајцу“ учествовао сам још као седмогодишњак, у ревијалном кошењу, а ево данас сам по други пут стао на побједничко постоље“, поносан је на своју породичну традицију, али и на постигнути резултат, Вук Вучковић.

Другопласирани Марио Прљевић 

Друго и треће мјесто отишло је у БиХ. Марио Прљевић из Томиславграда је заузео вицешампионску позицију, док је посљедње мјесто на побједничком постољу припало Мирку Кецману из Мркоњић Града.

Треће мјесто Мирко Кецман

По завршетку појединачног одржано је међународно екипно такмичење у ручном кошењу траве. Прво мјесто освојила је Србија, другопласирана је екипа Купреса, а трећа Романија – Хан Пијесак.

Ревијално такмичење

Прије такмичарског дијела одржан је и ревијални у коме је учествовао велики број косача из Србије и држава региона. По већ утврђеним правилима, сви они долазе на кошење са потребном опремом и обавезном косачком ношњом која подразумијева бијелу вежену кошуљу, појас, бијеле панталоне, везене чарапе и опанке. Побједник ревијалног дијела такмичења добија титулу ђидије (косибаше), а носи је косач који најбоље коси, има најбољу ношњу, најљепше пјева.  Ове године та част припала је Драги Иванићу из Босанског Петровца.

Ђидија (косибаша) Драго Иванић 

На крају, међу свим тим косачима, лијепо је било видјети и једну жену. Обучена у народну ношњу, са косом на рамену, у ревијалном дијелу учествовала је и Стојка Беатовић, рођена на Романији, а тренутно живи у Бачком Новом Селу поред Новог Сада. Она се ове и прошле године такмичила у Словенији освојивши оба пута друго мјесто.

 

Једини женски учесник Стојка Беатовић

„Такмичила сам се ове и прошле године у Словенији и оба пута освојила друго мјесто. Била сам и на Бусијама у околини Београда и многим другим мјестима гдје се одржавају овакве манифестацје и радо се одазивам на позиве организатора“ рекла је, за наш лист, Стојка Беатовић.

По окончању такмичења синуло је сунце

Занимљиво је да је по завршетку такмичења сунце обасјало Рајац са кога се пружио предиван поглед на околину, а покошена трава спремна је сушење и балирање.

Етно Арт трубачки оркестар из Коштунића

Поред главног програма у коме су се такмичили косачи, одржана су и спортска такмичења и културно-умјетнички програм. Ове године учествовали су КУД „Лука Спасојевић“ Љиг и КУД „Стеван Штрбац“ Врчин. Наступио је и трубачки оркестар Етно Арт, а програм је завршен концертом Даре Бубамаре.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

ЗАБИЉЕЖЕН ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД


Радош Котлаја из Пљеваља једним замахом покосио је ширину парцелу у износу од шест метара.

„Битно је да имаш добар материјал, прибор за кошење. Треба снага, треба жилавост, упорност јака“, каже Радош Котлаја, вишегодишњи учесник на косидби на Рајцу, овога пута у једној сасвим новој и специфичној улози.

 

Нема коментара

Напишите коментар